Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki kiszone Magdy Gessler charakteryzują się bardzo prostym sposobem wykonania. W słoikach znajdują się tylko niezbędne składniki, które jednocześnie dodadzą ogórkom wyjątkowego smaku i aromatu. Liście wiśni są tu niezbędnym dodatkiem – zapewniają kruchość i chrupkość. Magda Gessler zwraca też uwagę, by używać tylko soli niejodowanej. Oto właśnie przepis na wyjątkowy dodatek do obiadów lub sałatek.
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 186
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 186
Składniki
Ogórki dobrze umyj i osusz papierowym ręcznikiem.
Przygotuj 4 duże słoiki. Do każdego z nich ciasno poupychaj całe ogórki.
Przestrzeń między ogórkami wypełnij, wkładając po 1 liściu wiśni, 1 ząbki czosnku, kawałku korzenia chrzanu, 1 liściu chrzanu, 1 kwiatem kopru.
W garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli, a następnie zalej solanką ogórki, by zawartość słoików była całkowicie zakryta.
Słoiki dobrze zakręć i postaw do góry dnem na kilka godzin, do całkowitego ostudzenia.
Gotowe ogórki kiszone Magdy Gessler przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.