Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podaję tu mój sprawdzony przepis, który zawsze wychodzi. Ogórki są chrupkie, aromatyczne i długo się trzymają.
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 27
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 12179
Strogonow z kurczaka to przepyszne danie jednogarnkowe które często przygotow...
Odsłon: 16285
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 27
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 12179
Strogonow z kurczaka to przepyszne danie jednogarnkowe które często przygotow...
Odsłon: 16285
Składniki
Ogórki umyć, ułożyć w naczyniu pionowo albo poziomo( w zależności od tego czy naczynie jest wysokie czy płaskie). Ja używam ceramicznego wkładu po wolnowarze i układam płasko. W słoikach układam pionowo jaśniejszym końcem ogórka do dołu, ciemniejszym do góry.
Pomiędzy ogórki ułożyć koper
Czosnek i chrzan obrać i pokroić w kawałki
Zagotować wodę, po czym wlać około 100-200 ml do naczynia z miarką.
Do gorącej wody dodać płaską łyżkę soli, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, chrzan, gorczycę oraz kolendrę, po czym wymieszać aż sól się rozpuści.
Gorącą wodę uzupełnić zimną, aby otrzymać 500 ml, wymieszać dobrze i zalać ogórki.
Do tego samego naczynia z miarką znów wlać gorącą wodę, dodać płaską łyżkę soli znów w takiej ilości, aby się ona rozpuściła i znów dopełnić zimną wodą do uzyskania 500 ml
Otrzymane pół litra solonej wody znów wlać do naczynia z ogórkami.
Ogórki przyłożyć talerzykiem, aby nie wypływały na powierzchnię, a następnie przykryć ściereczką.
Pozostawić ogórki na 3 dni w temperaturze pokojowej. Ja po 3 dniach przekładam ogórki do słoików, które trzymam w lodówce. W ten sposób proces kiszenia jest zahamowany, a ogórki są zawsze świeże, chrupkie i długo stoją.