Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki kiszone znikają u mnie jak świeże bułeczki , dlatego nie może ich zabraknąć w zapasach na zimę. Polecam prosty i szybki przepis na te ogóreczki.
słoiki, garnek , łyżka, nóż,
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1560
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 287
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1560
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 287
Składniki
Ogórki płuczemy w zimnej wodzie , następnie zalewamy wodą i zostawiamy na godzinkę lub dwie. Do większego garnka wlewamy wodę , dodajemy sól i doprowadzamy do zagotowania pamiętając aby mieszać do całkowitego rozpuszczenia soli. Po zagotowaniu wyłączyć i lekko wystudzić. Do czystych słoików wkładamy koper, ząbki czosnku oraz po kawałku chrzanu. Układamy ciasno ogórki, dodajemy jeszcze koper na wierzch , zalewamy lekko wystudzoną zalewą tak by ogórki były zakryte. Słoiki zakręcamy i odkładamy. Co drugi dzień słoiki dokręcamy (robimy tak przynajmniej 3 -4 razy ) i odkładamy do spiżarni. Smacznego
Ogórki gotowe do odłożenia do spiżarni.