Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, dzisiaj podzielę się przepisem na pyszne i proste w przygotowaniu ogórki kiszone w słoikach na zimę, zalewane gorącą zalewą. Tak przygotowane ogórki kiszone powinny wytrzymać przynajmniej do wiosny w naszej spiżarce, a nawet dłużej (ale na pewno wcześniej zostaną zjedzone:). Jeżeli ktoś jeszcze nie zna tego przepisu (chociaż jest dość popularny), to polecam wypróbować i przygotować kilka słoiczków domowych ogórków kiszonych.
Składniki
Koper kroję na mniejsze kawałki (łatwiej będzie go ułożyć w słoiku), obrany czosnek kroję na mniejsze kawałki, obrany korzeń chrzanu kroję na mniejsze kawałki (strugam), listki dokładnie płuczę.
Teraz na dno słoika wkładam po dwa porwane na mniejsze kawałki listki z jednego rodzaju (liście winogrona są duże więc daję jeden liść), około 2 ząbków czosnku, kilka wiórek chrzanu i garstkę kopru. Następnie układam ogórki (oczywiście bardzo dokładnie umyte), jeden obok drugiego dość ściśle aby po zalaniu zalewą nie wypłynęły. Ogórki układam tak aby pozostawić około 3 centymetrów wolnego miejsca od wieczka.
Ogórki mam ułożone teraz przygotuję zalewę: Do wody dodaję sól, cukier, garnek stawiam na gazie i zagotowuję. Na początku mieszam aby sól się rozpuściła.
Gdy zalewa się zagotuje, to wrzątkiem zalewam ogórki w słoikach, ważne aby ogórki były przykryte zalewą. Zalewy wlewam tyle żeby pozostało około 1,5 centymetra wolnego miejsca od wieczka. Brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko. Następnie słoiki ustawiam do góry dnem na ściereczce, nakrywam drugą ściereczką i pozostawiam do wystudzenia. Gdy słoiki wystygną to je odwracam i pozostawiam w kuchni na dwa dni, aby zaczęło się kiszenie. Następnie słoiki wynoszę do piwnicy, w ciemne i chłodne miejsce. Ogórki kiszone są gotowe, życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa