Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki kiszone po mazursku to klasycznie polskie przetwory – jędrne i chrupiące warzywa zalane solanką w idealnych proporcjach stanowią świetny dodatek do obiadu, sałatek, kanapek i wielu innych rodzajów dań. Odrobina ostrej papryczki podkręca smak i nadaje jej nieco pikanterii, ale jeśli chcesz – możesz z niej zrezygnować. Niezbędnym składnikiem natomiast są liście winogron, które możesz zamienić lub uzupełnić o liście porzeczki. Dzięki nim całość ma wyjątkowy smak i aromat, a same ogórki pozostają chrupiące nawet po wielu dniach leżakowania.
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 245
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 325
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 5787
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 2068
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 245
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 325
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 5787
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 2068
Składniki
Ogórki umyj i namocz w zimnej wodzie przez kilka godzin, by były jędrniejsze i bardziej chrupiące. Korzeń chrzanu i czosnek pokrój w plasterki, a koper w mniejsze pęczki, by swobodnie zmieściły się w słoiku. Papryczkę oczyść z nasion i pokrój w małą kostkę. Wodę zagotuj w garnku i rozpuść w niej sól.
Do dużego, wyparzonego słoika włóż ogórki, chrzan, czosnek, koper, liście winogron, gorczycę i papryczkę – tyle, ile chcesz, stopniując ostrość. Zalej całość gorącą solanką, zamknij słoik i odstaw w ciepłe, ciemne miejsce na 2-14 dni.
Ogórki kiszone po mazursku są gotowe do spożycia już po 2 dniach, ale moc zyskują dopiero po 2 tygodniach. Po tym czasie możesz schować je do lodówki lub spiżarki, w ciemnym i chłodnym miejscu.
Jeśli chcesz przyspieszyć proces kiszenia, przed włożeniem ogórków do słoika odetnij im końcówki. Wtedy będą w pełni gotowe do spożycia już po 2-3 dniach.