Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące ogórki kiszone według sprawdzonego przepisu siostry Anastazji. Wypróbujcie ten przepis, a już nigdy nie zrobicie ich w inny sposób. Gwarantujemy, że tak dobrych ogórków jeszcze nie jedliście.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1908
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6315
Polecam.
Odsłon: 343
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 788
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 350
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1908
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6315
Polecam.
Odsłon: 343
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 788
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 350
Składniki
Ogórki przekładamy do dużej miski z zimną wodą. Pozostawiamy je tam na około 2 godziny.
W tym czasie przygotowujemy słoiki. Litrowe słoiki wyparzamy i odstawiamy do wysuszenia.
Ząbki czosnku obieramy z łupin. Korzeń chrzanu obieramy i kroimy na mniejsze części. Koper płuczemy pod wodą. Do każdego ze słoików wkładamy po około 3 ząbki czosnku jednym kawałku chrzanu i korpu.
Ogórki wyciągamy z wody i ciasno układamy w słoikach (jaśniejszą końcówką do góry).
Do garnka wlewamy 2 litry wody, dodajemy dwie łyżki soli kamiennej i zagotowujemy zalewę. Gorącą zalewę przelewamy do słoików.
Słoiki szczelnie zakręcamy i odstawiamy na około 6 dni w ciemne, chłodne miejsce. Po tym czasie słoiki pasteryzujemy: na spód dużego garnka kładziemy ściereczkę kuchenną, ustawiamy słoiki, tak aby zachować między nimi niewielki odstęp i zalewamy ciepłą wodą do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzujemy przez 2-3 minuty od momentu zagotowania wody. Po tym czasie wyjmujemy słoiki z wody studzimy i znosimy do spiżarni. Ogórki kiszone przechowujemy w ciemnym, zaciemnionym miejscu.