Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące ogórki kiszone według sprawdzonego przepisu siostry Anastazji. Wypróbujcie ten przepis, a już nigdy nie zrobicie ich w inny sposób. Gwarantujemy, że tak dobrych ogórków jeszcze nie jedliście.
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6328
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154814
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1040
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 466
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6328
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154814
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1040
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 466
Składniki
Ogórki przekładamy do dużej miski z zimną wodą. Pozostawiamy je tam na około 2 godziny.
W tym czasie przygotowujemy słoiki. Litrowe słoiki wyparzamy i odstawiamy do wysuszenia.
Ząbki czosnku obieramy z łupin. Korzeń chrzanu obieramy i kroimy na mniejsze części. Koper płuczemy pod wodą. Do każdego ze słoików wkładamy po około 3 ząbki czosnku jednym kawałku chrzanu i korpu.
Ogórki wyciągamy z wody i ciasno układamy w słoikach (jaśniejszą końcówką do góry).
Do garnka wlewamy 2 litry wody, dodajemy dwie łyżki soli kamiennej i zagotowujemy zalewę. Gorącą zalewę przelewamy do słoików.
Słoiki szczelnie zakręcamy i odstawiamy na około 6 dni w ciemne, chłodne miejsce. Po tym czasie słoiki pasteryzujemy: na spód dużego garnka kładziemy ściereczkę kuchenną, ustawiamy słoiki, tak aby zachować między nimi niewielki odstęp i zalewamy ciepłą wodą do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzujemy przez 2-3 minuty od momentu zagotowania wody. Po tym czasie wyjmujemy słoiki z wody studzimy i znosimy do spiżarni. Ogórki kiszone przechowujemy w ciemnym, zaciemnionym miejscu.