Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mimo że niektórzy uważają że kiszenie ogórków w butelkach po wodzie jest nie zdrowe bo to plastik, jest trochę przesadzone. W butli ogóreczki kiszą się tylko 2 miesiące. Ogóreczki są twarde i smaczne, musimy tylko zaopatrzyć się w małe korniszony. Poniższy przepis jest na jedną 5 litrową butlę.
butelka 5 litrów, słój 5 litrów.
Składniki
Ogórki dokładnie myjemy, układamy w butli 5 litrowej na przemian, warstwa ogórków parę łodyg kopru, parę plasterków chrzanu i czosnek (ja kroję w plastry całą główkę czosnku). W miseczce rozpuszczam sól w zimnej wodzie (kranówce), próbuję smak i zalewam ogórki. Zakręconą butlę wynosimy do piwnicy. Co miesiąc możemy wypuścić gaz z butli. Po dwóch miesiącach butlę z ogórkami przynosimy do mieszkania, zlewamy sok z kiszonych ogórków do pojemnika i nadcinamy górę butelki. Wyjmujemy całą zawartość do miski. Ogórki przekładamy do wcześniej wyparzonych słoików, zalewamy słoiki odstałym sokiem z ogórków.Słoiki zakręcamy i wynosimy ponownie do piwnicy. Ogórki wychodzą bardzo smaczne i twarde. Możemy ogórków nie przekładać do słoików, ale bezpośrednio wyjmowanie ogórków z butli jest ciężkie i dlatego lepiej jest przenieść ogórki do słoików. Smacznego !!!