Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z serii: Zapasy na zimę! Trudno się bez nich obejść, gdy na zewnątrz zimno i pada śnieg. Mają niepowtarzalny smak.Idealne do sałatek, jako dodatek do obiadu i do kanapek.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7898
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1156
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13663
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7898
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1156
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13663
Składniki
Po pierwsze trzeba przygotować wszystkie składniki, które będą nam potrzebne, czyli: Myjemy i obieramy marchewkę, myjemy koper i ogórki, obieramy czosnek i chrzan. Wyparzamy słoiki typu Wecka, przygotowujemy gumowe uszczelki i sprężyny. Na spód każdego słoika dajemy koper, następnie układamy ogórki. Staramy się układać je dość ciasno, aby weszło ich jak najwięcej, w zimie będą jak znalazł. U mnie do jednego słoika wchodzi, mniej więcej, 8- 9 ogórków średniej wielkości. Do słoików wrzucamy dodatki: chrzan, czosnek, marchewkę. Zagotowujemy wodę z solą. Słoną wodą zalewamy ogórki (gorącą). Woda powinna sięgać 3 cm poniżej brzegów słoi. W zależności od tego, jak ciasno ułożyliśmy ogórki, do słoika wchodzi około 1/2 l słonej wody, czasami trochę więcej. Słoiki (ich brzegi) dokładnie wycieramy suchą ściereczką, nakładamy suche gumowe uszczelki, pokrywy i sprężyny. Słoiki odstawiamy do ostygnięcia, następnie przekładamy do spiżarni.
Smacznego.