Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z serii: Zapasy na zimę! Trudno się bez nich obejść, gdy na zewnątrz zimno i pada śnieg. Mają niepowtarzalny smak.Idealne do sałatek, jako dodatek do obiadu i do kanapek.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 341
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4849
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 108
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 140
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 341
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4849
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 108
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 140
Składniki
Po pierwsze trzeba przygotować wszystkie składniki, które będą nam potrzebne, czyli: Myjemy i obieramy marchewkę, myjemy koper i ogórki, obieramy czosnek i chrzan. Wyparzamy słoiki typu Wecka, przygotowujemy gumowe uszczelki i sprężyny. Na spód każdego słoika dajemy koper, następnie układamy ogórki. Staramy się układać je dość ciasno, aby weszło ich jak najwięcej, w zimie będą jak znalazł. U mnie do jednego słoika wchodzi, mniej więcej, 8- 9 ogórków średniej wielkości. Do słoików wrzucamy dodatki: chrzan, czosnek, marchewkę. Zagotowujemy wodę z solą. Słoną wodą zalewamy ogórki (gorącą). Woda powinna sięgać 3 cm poniżej brzegów słoi. W zależności od tego, jak ciasno ułożyliśmy ogórki, do słoika wchodzi około 1/2 l słonej wody, czasami trochę więcej. Słoiki (ich brzegi) dokładnie wycieramy suchą ściereczką, nakładamy suche gumowe uszczelki, pokrywy i sprężyny. Słoiki odstawiamy do ostygnięcia, następnie przekładamy do spiżarni.
Smacznego.