Pyszne, twarde ogórki kiszone jakie robi moja mama, teraz według jej przepisu robię i ja. Zawsze wychodzą bardzo smaczne. Tak przygotowane ogórki wykorzystuję do zupy ogórkowej, na kanapki , jako przekąskę itp.
Ogórki kiszone według przepisu mojej mamy
Składniki
- ogórki gruntowe 2 kg, (nie za duże),
- czosnek 2 ząbki na słoik,
- koper z łodygą,
- świeży chrzan liście z wiśni,
- sól na 1 litr wody 1 łyżka soli,
Składniki
- ogórki gruntowe 2 kg, (nie za duże),
- czosnek 2 ząbki na słoik,
- koper z łodygą,
- świeży chrzan liście z wiśni,
- sól na 1 litr wody 1 łyżka soli,

Potrzebne przybory kuchenne
garnek, łyżka, nóż, słoiki,
Etapy przygotowania
Ogórki dokładnie umyć. Słoik wyparzyć wrzątkiem , dokładnie wymyć. Do każdego słoika na dno włożyć koper , ząbki czosnku , dodać po kawałku chrzanu oraz jeżeli mamy liście z wiśni. Ogórki układać ciasno i na stojąco w słoiku. W gorącej wodzie rozpuścić sól i zalewać ogórki tak aby były przykryte.(nie mogą być odkryte). Słoiki dobrze zakręcić i odłożyć w chłodne miejsce.

Przepis w Waszym wykonaniu (7)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 16296

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 43
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 16296

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 43



Składniki
- ogórki gruntowe 2 kg, (nie za duże),
- czosnek 2 ząbki na słoik,
- koper z łodygą,
- świeży chrzan liście z wiśni,
- sól na 1 litr wody 1 łyżka soli,
Ogórki dokładnie umyć. Słoik wyparzyć wrzątkiem , dokładnie wymyć. Do każdego słoika na dno włożyć koper , ząbki czosnku , dodać po kawałku chrzanu oraz jeżeli mamy liście z wiśni. Ogórki układać ciasno i na stojąco w słoiku. W gorącej wodzie rozpuścić sól i zalewać ogórki tak aby były przykryte.(nie mogą być odkryte). Słoiki dobrze zakręcić i odłożyć w chłodne miejsce.