Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiele osób powie pewnie, że ogórki kiszone z cytryną to już dziwactwo. Że prawdziwe ogórki kiszone są tylko jedne – z czosnkiem, chrzanem, koprem i ewentualnie z jakimiś liśćmi dla dodania smaku i garbników. Mogą być liście dębu, wiśni, czarnej porzeczki, winorośli lub chrzanu i to jest w porządku, ale cytryna??? No, jeszcze sama cytryna może być kiszona, choć to nie jest typowy polski smak. Ale znamy go z podróży do Maroka albo może do Izraela i świetnie komponuje się z tamtejszymi daniami, choć trzeba się do tego pachnącego i jakby mydlanego aromatu przyzwyczaić. Ale ogórki kiszone z cytryną? Jak to, po co? A tymczasem to jest jeden z najbardziej popularnych sposobów kiszenia ogórków w Turcji. Warto spróbować.
Nuggetsy to bardzo popularny fast food. Poniżej w wersji light. Kurczak w chr...
Odsłon: 4866
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 105
Polecam.
Odsłon: 631
Nuggetsy to bardzo popularny fast food. Poniżej w wersji light. Kurczak w chr...
Odsłon: 4866
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 105
Polecam.
Odsłon: 631
Składniki
Ogórki możesz przygotować w dużym słoju, dostosowanym rozmiarem (około 2-litrowym) albo w mniejszych słoikach. Ja użyłam 3 słoików o pojemności około 720 ml, więc ten właśnie sposób opiszę jako sprawdzony i praktyczny.
Ogórki umyj i namocz w zimnej wodzie na kilka godzin. To przywróci im jędrność, zwłaszcza wtedy, gdy nie były zebrane tuż przed kiszeniem.
Cytryny, najlepiej tzw. „bio”, wyszoruj i sparz wrzątkiem. Ja użyłam w sumie 4 bardzo małych cytryn. Jedną pokroiłam w plasterki, usuwając pestki, a pozostałe użyłam do wyciśnięcia soku, po jednej na każdy słoik.
Czosnek obierz z łupin i pokrój w plasterki, użyjesz po 2 ząbki do każdego słoika.
Odcedzone ogórki poukładaj ciasno w trzech słoikach 720 ml, tak samo, jak zwykle układa się ogórki do kiszenia. Przekładaj je plasterkami cytryny i pokrojonymi ząbkami czosnku.
Do każdego słoika dodaj suche, surowe ziarenko ciecierzycy i około 15 gramów soli, a następnie sok wyciśnięty z jednej małej cytryny. Ciecierzycę uważa się w Turcji za dobry starter do kiszonek.
Słoiki dopełnij chłodną wodą, zakręć je i postaw na tacy w spokojnym, zacienionym miejscu. Nie otwieraj słoików podczas kiszenia!
Ogórki powinny się kisić przez 2-3 tygodnie w temperaturze pokojowej. Po upływie tego czasu już można próbować, ale po otwarciu słoika trzeba go schować do lodówki. Można też bez otwierania przenieść słoiki do zimnej spiżarni i tam przechować aż do zimy.
Dodatek cytryny w ciekawy sposób aromatyzuje ogórki, przez co zyskują śródziemnomorski charakter. A sok z cytryny sprawia, że – podobnie jak pisałam przy okazji tursu – powstaje zakwaszone środowisko selektywne, w którym łatwiej rozwiną się bakterie kwasu mlekowego nawet w dość niesprzyjających warunkach (np. podczas upałów). Myślę, że warto wypróbować ten niecodzienny sposób na kiszenie ogórków. Smacznego!