Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki kiszone z kolendrą i liściem chrzanu

Ogórki kiszone z kolendrą i liściem chrzanu

Autor:

Przepisów i artykułów: 248 Ocena: 1735

Dodano:

Odsłon: 1809

Kiszone ogórki idealne jako samodzielna przekąska lub dodatek do obiadu oraz główny składnik zupy ogórkowej.

Składniki

  • dowolna ilość ogórków gruntowych podobnej wielkości
  • zalewa:
  • proporcje na 1 litr wody:
  • 1,5 stołowej łyżki soli morskiej
  • przyprawy:
  • proporcje na słoik 0,9 l:
  • ząbek czosnku
  • liść chrzanu
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • pół łyżeczki ziaren pieprzu kolorowego
  • pół łyżeczki ziaren kolendry
  • pół łyżeczki ziaren gorczycy
  • gałązka kopru
  • gałązka kolendry
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ogórki kiszone z kolendrą i liściem chrzanu

Przygotowanie

  1. Do każdego słoika wrzucamy przyprawy. Ogórki ciasno układamy w słoikach. W szczeliny między ogórkami wkładamy liście chrzanu, łodygi kopru i kolendry. Wodę gotujemy z solą, jeszcze gorącą zalewamy ogórki. Słoiki zakręcamy, odwracamy do góry dnem. Wystudzone odstawiamy suche chłodne miejsce.

    Tak przygotowane ogórki można przechowywać do 6 miesięcy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 30 grudnia 2017 Takie ogóreczki robimy, a było ich w tym roku "setki" kilogramów na działce :)
PYCHA, przegrycha idealna na każdą okazję, zwłaszcza na jutro do "czegoś" z % xD

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń