Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 730 Ocena: 48623

Dodano:

Odsłon: 46885

Wysyp ogórków na działce. Co robić? Cóż... kiszone już są, teraz czas na konserwowe.

Składniki

  • ogórki (tyle ile uzbieramy na działce)
  • liście laurowe (po jednym dużym do każdego słoika lub dwa małe)
  • świeży koper: 1 gałązka do każdego słoika
  • ziele angielskie 3- 4 ziarna do każdego słoika
  • chrzan (korzeń): do każdego słoika dajemy kawałek dł. około 5 cm
  • Zalewa: ocet 1 szklanka, woda 6 szklanek, cukier 6 dkg, sól 4 dkg
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wracamy z działki, mamy już ogórki i postanawiamy je zakonserwować. Na początek musimy sprawdzić czy posiadamy wszystkie pozostałe, potrzebne nam, składniki i sprzęty, typu: garnek do pasteryzowania, papier do wyłożenia tegoż garnka, wyparzone słoiki i dobre, szczelne zakrętki. Przyda się także sucha ściereczka do wycierania brzegów każdego słoika.
    Jeżeli mamy wszystko, przystępujemy do pracy. Ogórki myjemy, osuszamy, wkładamy do słoików, tyle ile się zmieści. U mnie niestety zmieściło się mało ogórków, gdyż były trochę przerośnięte. Do słoików wrzucamy ziele angielskie, liście laurowe, oczyszczony, obrany chrzan oraz gałązki kopru.
    Ogórki zalewamy gorącą zalewą, pamiętając o tym, aby zalewa sięgała 3 cm poniżej brzegów każdego słoika. W zależności od tego, jak ciasno ułożyliśmy ogórki, do słoika wchodzi około 1/2 l zalewy.
    Brzegi słoików wycieramy suchą ściereczką, słoiki dokładnie zakręcamy.

  2. Słoiki wstawiamy do dużego garnka wyłożonego papierem (u mnie papier szary do pakowania), z taką ilością ciepłej wody*, aby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Naczynie ze słoikami ogrzewamy do zagotowania, pozostawiając w stanie wrzenia około 35 minut. Wówczas słoiki wyjmujemy, np. na stolnicę, pozostawiamy do wystudzenia. Następnie przenosimy do spiżarni.

    *To bardzo ważne, aby włożyć słoiki do ciepłej wody. Włożenie gorących słoików do zimnej wody spowodowałoby ich pęknięcie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

olimpia40 12 września 2014 Az 35 minut ...? Ja zawsze gotuję do zmiany koloru ogórków ( to będzie tez około 5 min }To jest wystarczajacy czas pasteryzacji.

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 30 lipca 2014 Też uważam,że 5 minut to wystarczający czas pasteryzacji -) Odpowiedzi: 3 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 30 lipca 2014 Ogórki konserwowe i korniszony pasteryzuje się króciutko , bo będą kapcie . Myślę , że to miało być 5 minut bo 35 minut to stanowczo za długo !!! Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Gordon_Ramsay 25 lipca 2014 Jestem zagranico i tu nie ma chrzanu, mogą być też bez?? Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń