Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wysyp ogórków na działce. Co robić? Cóż... kiszone już są, teraz czas na konserwowe.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 952
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4210
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 427
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 857
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3721
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 765
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 952
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4210
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 427
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 857
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3721
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 765
Składniki
Wracamy z działki, mamy już ogórki i postanawiamy je zakonserwować. Na początek musimy sprawdzić czy posiadamy wszystkie pozostałe, potrzebne nam, składniki i sprzęty, typu: garnek do pasteryzowania, papier do wyłożenia tegoż garnka, wyparzone słoiki i dobre, szczelne zakrętki. Przyda się także sucha ściereczka do wycierania brzegów każdego słoika. Jeżeli mamy wszystko, przystępujemy do pracy. Ogórki myjemy, osuszamy, wkładamy do słoików, tyle ile się zmieści. U mnie niestety zmieściło się mało ogórków, gdyż były trochę przerośnięte. Do słoików wrzucamy ziele angielskie, liście laurowe, oczyszczony, obrany chrzan oraz gałązki kopru. Ogórki zalewamy gorącą zalewą, pamiętając o tym, aby zalewa sięgała 3 cm poniżej brzegów każdego słoika. W zależności od tego, jak ciasno ułożyliśmy ogórki, do słoika wchodzi około 1/2 l zalewy. Brzegi słoików wycieramy suchą ściereczką, słoiki dokładnie zakręcamy.
Słoiki wstawiamy do dużego garnka wyłożonego papierem (u mnie papier szary do pakowania), z taką ilością ciepłej wody*, aby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Naczynie ze słoikami ogrzewamy do zagotowania, pozostawiając w stanie wrzenia około 35 minut. Wówczas słoiki wyjmujemy, np. na stolnicę, pozostawiamy do wystudzenia. Następnie przenosimy do spiżarni. *To bardzo ważne, aby włożyć słoiki do ciepłej wody. Włożenie gorących słoików do zimnej wody spowodowałoby ich pęknięcie.