Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na ogórki konserwowe w troszkę innym wydaniu.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10937
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3548
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2635
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10937
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3548
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2635
Składniki
Ogórki opłukałem. Wymieszałem 4 szklanki zimnej wody z 4 łyżkami soli, zalałem ogórki i odstawiłem na 12 godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie wyjąłem ogórki, opłukałem i osuszyłem. Kwiatostany kopru umyłem i osuszyłem. Strąk papryczki chili naciąłem wzdłuż (usunąłem nasiona), posiekałem. Cebulę obrałem, pokroiłem w krążki . Wszystkie składniki oraz ziarenka pieprzu przełożyłem do umytych i wyparzonych słoików. Przygotowałem zalewę. Zagotowałem 4 szklanki wody z resztą soli i cukrem, wlałem ocet. Ogórki zalałem taką ilością płynu, aby sięgał 2 cm poniżej brzegu słoika. Szczelnie zamknąłem, wstawiłem do garnka z taka ilością wody, aby sięgała do ¾ wysokości słoików. Pasteryzowałem 30 minut w temperaturze 75 stopni C ( czas pasteryzacji rozpoczyna się wówczas, gdy woda osiągnie w/w temperaturę).