Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To chyba jeden z najpopularniejszych przetworów z ogórków :) Ogórki konserwowe zna i lubi chyba każdy, są idealne do sałatek i do kanapek, a chrupane zimą przypominają ciepłe dni. Niektórzy kupują je w sklepie, gotowe, ale nie muszę chyba nikomu uświadamiać, że lepiej jest zrobić je samemu. Wtedy nie tylko wiemy, co w nich dokładnie jest, ale możemy dostosować ich smak do swoich upodobań. Kupne ogórki konserwowe zwykle są baaardzo kwaśne i mocno czuć je octem. Te moje są bardziej słodko-kwaśne :)
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 4
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 117
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 4
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 117
Składniki
Kilka godzin wcześniej szykujemy zalewę. W dużym garnku zagotowujemy wodę z cukrem i solą. Po zagotowaniu dodajemy ocet i czekamy chwilę, aż zalewa znów się zagotuje. Wtedy zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Świeże ogórki starannie myjemy. Nie obieramy. Najlepiej namoczyć je na kilka minut w zimnej wodzie i potem starannie umyć.
Na dnie każdego słoika układamy kawałek liścia chrzanu, kilka mniejszych ''bukiecików'' z kwiatów kopru i przekrojoną na pół główkę czosnku.
Do słoika, możliwie ciasno, upychamy ogórki.
Ogórki zalewamy ostudzoną zalewą tak, by je swobodnie przykryła. Dodajemy po około pół łyżeczki ziaren gorczycy, 1 nieduży listek laurowy, 1 ziele angielskie i ze 2-3 kulki czarnego pieprzu na słoik. Mocno zakręcamy i pasteryzujemy w 80-85 stopniach maksymalnie 10 minut. Smacznego!!!!