Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 527 Ocena: 4654

Dodano:

Odsłon: 7172

Ogórki konserwowe, to obok ogórków kiszonych, chyba jedne z najpopularniejszych przetworów z ogórków. Ja swoją przygodę z robieniem ogórków w słoiki zaczęłam rok temu i miałam to szczęście, że od razu dobrałam odpowiednie proporcje składników, tak by ogórki smakowały naprawdę dobrze. Ja i moja rodzina wolimy ogórki "mocniejsze" i nie aż tak słodkie, więc w moim przepisie jest trochę więcej octu i mniej cukru niż w tradycyjnych przepisach na tego typu ogórki.

Składniki

  • ogórki gruntowe
  • Do każdego słoika:
  • 1 listek laurowy
  • 0,5 łyżeczki ziaren białej gorczycy
  • 2-3 kulki ziela angielskiego
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • 2 plasterki cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 plasterki marchewki
  • 1 gałązka kopru z baldachimem
  • kawałek chrzanu
  • Zalewa:
  • 6szkl. wody
  • 1,5szkl. octu
  • 6 płaskich łyżek cukru
  • 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ogórki konserwowe

Przygotowanie

  1. Słoiki, najlepiej o pojemności 900-1000ml wyparzam wrzątkiem. Tak samo wyparzam zakrętki i wycieram do sucha. Ogórki myję w zimnej wodzie i wykładam na sito. Do każdego słoika wsypuję gorczycę, pieprz ziarnisty i ziele angielskie. Wrzucam po trzy plasterki marchewki, po dwa plasterki cebuli i po jednym obranym ząbku czosnku. Umyte ogórki układam pionowo ciasno w słoikach (ciemniejszą częścią do dołu, a jasną do góry). Pomiędzy ogórki wkładam chrzan i koper. Gdy słoiki mam napełnione, odstawiam je na chwilę i przygotowuję zalewę, czyli zagotowuję w garnku wodę z octem, solą i cukrem. Mieszam od czasu do czasu, aby sól i cukier się rozpuściły. Gorącą zalewą napełniam słoiki z ogórkami. Przecieram gwinty i zakręcam mocno nakrętkami. Słoiki wstawiam do dużego garnka, wyłożonego na dnie ścierką kuchenną. Słoiki nie mogą się ze sobą stykać. Garnek ze słoikami napełniam wodą do 3/4 wysokości słoików i zagotowuję. Ogórki pasteryzuję 5 minut od momentu zagotowania się wody. Po ugotowaniu słoiki od razu wyjmuję i odstawiam do góry dnem do ostygnięcia. Dopiero po całkowitym ostygnięciu odkręcam je z powrotem do prawidłowej pozycji i odstawiam w chłodne miejsce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń