Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki konserwowe robię co roku w ilości ok 10 słoików. Są doskonałe na kanapki, ale też używam ich do sałatek, które w naszej rodzinie uwielbiamy. Tak więc i w tym roku ogórki konserwowe już zostały przygotowane. Po odczekaniu kilku tygodni będzie można po nie sięgnąć i cieszyć się smakiem domowych ogórków konserwowych. Z pięciu kilogramów ogórków zrobiłam 10 litrowych słoików.
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 214
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 753
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1799
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 160
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 233
Polecam.
Odsłon: 268
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 214
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 753
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1799
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 160
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 233
Polecam.
Odsłon: 268
Składniki
Na dno wyparzonych słoików dajemy ok 1 łyżeczki ziarenek gorczycy, 3 ziarenka ziela angielskiego, ok 8 ziarenek pieprzu, kilka plasterków ( lub półplasterków) marchewki, 2 ząbki czosnku ( jeśli ząbki są duże to jeden przecięty na pół ), kawałek baldachimu kopru ( jeśli jest mały to cały, jeśli większy dzielimy go na kilka części) oraz kilka kawałków grubszych łodyg kopru pociętych na 2 - 3 cm części
W słoikach ściśle układamy ogórki umieszczając między nimi kawałki chrzanu, kilka plasterków marchwi i 2 liście laurowe
Przygotowujemy zalewę: zagotowujemy wodę, dodajemy ocet, cukier i sól. Jeszcze raz zagotowujemy
Tak przygotowana gorącą zalewą zalewamy ogórki tak, aby zalewa przykryła ich czubki
Wycieramy brzegi słoika i dokręcamy wyparzonymi i suchymi przykrywkami
Wstawiamy do dużego garnka, którego dno wyłożone jest ściereczką i pasteryzujemy ok 12 - 13 minut, aż ogórki zaczną zmieniać kolor. Ja wstawiam je od razu do wrzącej wody
Po wyjęciu słoików z garnka ustawiam je do góry dnem i czekam do wystygnięcia. Potem wynoszę je do piwnicy. Do spożycia po kilku tygodniach odstania