Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki zrobione razem z papryką słodką w zalewie octowej. Idealne jako dodatek do dań obiadowych, kanapek lub sałatek.
zalewa:
składniki zalewy, 2,5 litra:
2 szkl. octu spirytusowego 10%
8 szkl. wody
5 czubatych łyżek cukru
3 łyżki soli kamiennej
Zagotować wodę z solą, octem i cukrem. Na 1 litr wody daję 1,5 łyżki soli i 2 łyżki cukru. Zalewę przygotowujemy do swojego smaku.
Ogórki dokładnie wymyć.
Układamy w słoje, na dno każdego słoja wrzucamy baldachy kopru, po 4 plastry marchwi, po łyżeczce gorczycy, liściu laurowym i po 10 ziaren ziela angielskiego.
Po włożeniu ogórków do słojów kładziemy na wierzch koper i pozostałe liście laurowe, chrzan i po 2 ząbki pokrojonego czosnku, możemy powciskać pokrojoną wzdłuż w paski paprykę. Zalewamy zalewą i zakręcamy słoje.
Pasteryzujemy 5 minut od momentu wrzenia wody. Po tym czasie wyjąć słoje, sprawdzić czy zakrętki są dobrze dokręcone i odstawić je do wystudzenia stawiając do góry dnem. Czas pasteryzacji zależy od wielkości ogórków. Po ostudzeniu wynosimy słoje do piwnicy.
Przepyszne domowe lody. Delektuj się cudownym, bogatym smakiem czekolady. A...
Odsłon: 12
Pieczone ziemniaki w mundurkach ( wersja ekspresowa ) gotowe w 30 minut !! D...
Odsłon: 20
Obiad dla wszystkich, którym brakuje czasu na gotowanie. Gotowy do zjedzenia...
Odsłon: 36
Na przygotowanie pierwszego posiłku w ciągu dnia nie zawsze mamy dużo czasu....
Odsłon: 87
Przepyszne domowe lody. Delektuj się cudownym, bogatym smakiem czekolady. A...
Odsłon: 12
Pieczone ziemniaki w mundurkach ( wersja ekspresowa ) gotowe w 30 minut !! D...
Odsłon: 20
Obiad dla wszystkich, którym brakuje czasu na gotowanie. Gotowy do zjedzenia...
Odsłon: 36
Na przygotowanie pierwszego posiłku w ciągu dnia nie zawsze mamy dużo czasu....
Odsłon: 87
Składniki
zalewa: składniki zalewy, 2,5 litra: 2 szkl. octu spirytusowego 10% 8 szkl. wody 5 czubatych łyżek cukru 3 łyżki soli kamiennej Zagotować wodę z solą, octem i cukrem. Na 1 litr wody daję 1,5 łyżki soli i 2 łyżki cukru. Zalewę przygotowujemy do swojego smaku. Ogórki dokładnie wymyć.
Układamy w słoje, na dno każdego słoja wrzucamy baldachy kopru, po 4 plastry marchwi, po łyżeczce gorczycy, liściu laurowym i po 10 ziaren ziela angielskiego.
Po włożeniu ogórków do słojów kładziemy na wierzch koper i pozostałe liście laurowe, chrzan i po 2 ząbki pokrojonego czosnku, możemy powciskać pokrojoną wzdłuż w paski paprykę. Zalewamy zalewą i zakręcamy słoje.
Pasteryzujemy 5 minut od momentu wrzenia wody. Po tym czasie wyjąć słoje, sprawdzić czy zakrętki są dobrze dokręcone i odstawić je do wystudzenia stawiając do góry dnem. Czas pasteryzacji zależy od wielkości ogórków. Po ostudzeniu wynosimy słoje do piwnicy.
Przepisy Przetwory
Przetwory
Rabarbar do słoików na zimę
Przetwory
Sałatka z patisonów ,ogórków i papryki do słoików
Przetwory
Sałaka ogórkowa z musztardą na zimę
Przetwory
Tarte buraczki do słoików
Rabarbar do słoików na zimę
Prażony rabarbar do słoików na zimę idealny do ciasta, deserów czy naleśników...
Odsłon: 18
Sałatka z patisonów ,ogórków i papryki do słoików
Pyszna kolorowa sałatka z patisonami i inne warzywa na zimę zapraszam po prze...
Odsłon: 49