Przetwory Przepis na:
Ogórki konserwowe z papryką słodką stożkową.

Przepisów i artykułów: 1471 Ocena: 19320
Dodano: 26.07.2017
Odsłon: 13645
Składniki
- ogórki gruntowe 3-4 kg
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- Gorczyca
- Marchew plasterki
- Czosnek
- Chrzan kawałek korzenia
- koper z baldachami
- papryka stożkowa słodka 3-4 szt.
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
zalewa:
składniki zalewy, 2,5 litra:
2 szkl. octu spirytusowego 10%
8 szkl. wody
5 czubatych łyżek cukru
3 łyżki soli kamiennej
Zagotować wodę z solą, octem i cukrem. Na 1 litr wody daję 1,5 łyżki soli i 2 łyżki cukru. Zalewę przygotowujemy do swojego smaku.
Ogórki dokładnie wymyć. -
Układamy w słoje, na dno każdego słoja wrzucamy baldachy kopru, po 4 plastry marchwi, po łyżeczce gorczycy, liściu laurowym i po 10 ziaren ziela angielskiego.
-
Po włożeniu ogórków do słojów kładziemy na wierzch koper i pozostałe liście laurowe, chrzan i po 2 ząbki pokrojonego czosnku, możemy powciskać pokrojoną wzdłuż w paski paprykę. Zalewamy zalewą i zakręcamy słoje.
-
Pasteryzujemy 5 minut od momentu wrzenia wody. Po tym czasie wyjąć słoje, sprawdzić czy zakrętki są dobrze dokręcone i odstawić je do wystudzenia stawiając do góry dnem. Czas pasteryzacji zależy od wielkości ogórków. Po ostudzeniu wynosimy słoje do piwnicy.
Komentarze do przepisu (1)

marysia11082 26 lipca 2017Zgłoś do usunięcia
Świetny pomysł 2 w 11 Kto głosował? | Odpowiedz