Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki konserwowe z papryką słodką stożkową.

Ogórki konserwowe z papryką słodką stożkową.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1471 Ocena: 19320

Dodano:

Odsłon: 13645

Ogórki zrobione razem z papryką słodką w zalewie octowej. Idealne jako dodatek do dań obiadowych, kanapek lub sałatek.

Składniki

> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. zalewa:

    składniki zalewy, 2,5 litra:

    2 szkl. octu spirytusowego 10%
    8 szkl. wody
    5 czubatych łyżek cukru
    3 łyżki soli kamiennej

    Zagotować wodę z solą, octem i cukrem. Na 1 litr wody daję 1,5 łyżki soli i 2 łyżki cukru. Zalewę przygotowujemy do swojego smaku.

    Ogórki dokładnie wymyć.

  2. Układamy w słoje, na dno każdego słoja wrzucamy baldachy kopru, po 4 plastry marchwi, po łyżeczce gorczycy, liściu laurowym i po 10 ziaren ziela angielskiego.

  3. Po włożeniu ogórków do słojów kładziemy na wierzch koper i pozostałe liście laurowe, chrzan i po 2 ząbki pokrojonego czosnku, możemy powciskać pokrojoną wzdłuż w paski paprykę. Zalewamy zalewą i zakręcamy słoje.

  4. Pasteryzujemy 5 minut od momentu wrzenia wody. Po tym czasie wyjąć słoje, sprawdzić czy zakrętki są dobrze dokręcone i odstawić je do wystudzenia stawiając do góry dnem. Czas pasteryzacji zależy od wielkości ogórków. Po ostudzeniu wynosimy słoje do piwnicy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń