Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo pyszne ogóreczki, lekko pod kiszone, 24 godzinne. Wczoraj kolejny raz kisiłam ogórki w 5 litrowej butli. Wszystkie do butli nie weszły,więc musiałam resztę ogóreczków włożyć do słoika 900 ml. Po 24 godzinach są wspaniałe, jak ktoś takie lubi. Polecam :) Ogórków małosolnych nikt by nie zjadł ze smakiem, bo są nie smaczne, te ogórki muszą być tak samo nasolone jak te do kiszenia, tylko te o których mówią małosolne, tak naprawdę są lekko ukiszone.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 3
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 114
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 182
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 3
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 114
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 182
Składniki
Ogórki dokładnie myjemy. Wymyte ogórki moczymy 2-3 godziny w zimnej wodzie, muszą wyparowaną wodę uzupełnić żeby ukiszone nie były puste.
Butlę od wody mineralnej napełniamy warstwami: na dno dajemy koper, chrzan,czosnek i warstwa ogórków. I tak układamy warstwy do zapełnienia się butli. Pozostałe ogórki wkładamy do słoika 900 ml w ten sam sposób.
Przygotowujemy zalewę z zimnej wody (mineralnej tej z butli). Na 3 litry zalewy dajemy 3 łyżki soli, mieszamy i zalewamy do przykrycia zalewą ogórków.
Butlę zakręcamy i wynosimy do piwnicy, a słoik zakręcony trzymamy w kuchni, do momentu lekkiego ukiszenia ogórków. W butli ogórki są dobre już po 2 miesiącach. Ja po 2 miesiącach ogórki przekładam do 5 litrowego słoja i odstałą, przelaną przez sito zalewą bez kopru, chrzanu i czosnku ich zalewam. Są idealne aż do czerwca, oczywiście przechowuję ich w piwnicy. Co roku kiszę tylko 2 takie butle i wystarcza do sałatek, zup i do dań.