Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kto nie lubi ogórków małosolnych? :) Ja co roku nie mogę się doczekać, kiedy przyjdzie na nie sezon. Zawsze wykorzystuję ten sam przepis, nigdy mnie nie zawiódł.
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 145
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 868
Przepis dnia
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 515
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 563
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 145
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 868
Przepis dnia
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 515
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 563
Składniki
Do wody wsypujemy sól. Zagotowujemy w garnku pod przykryciem.
W międzyczasie myjemy ogórki i szykujemy resztę składników. Na dno słoja lub naczynia do kiszenia dajemy część kopru, liść chrzanu i kawałek czosnku. Następnie układamy ogórki (dość zwarcie), przekładając je co jakiś czas pozostałymi składnikami.
Gdy woda się zagotuje, a sól rozpuści, odstawiamy garnek na chwilę, tak by płyn obniżył temperaturę z wrzącej na gorącą. Wodą zalewamy przyszykowane ogórki, tak by były całkowicie w niej zanurzone.
Jeśli używacie słoja, zakręćcie go i ustawcie najlepiej na talerzyku, bo podczas procesu kiszenia nakrętka może przeciekać. Gdy używacie np. kamionkowego naczynia, przykryjcie je talerzem i czymś obciążcie.
Ogórki odstawiamy w chłodniejsze, zaciemnione miejsce. Po 2-3 dniach możemy już sprawdzić czy są dobre.
Uwaga 1: ogórki najlepiej kupować u sprawdzonego źródła, bo niestety te zbyt mocno nawożone nie wyjdą. Do zrobienia małosolnych wybierajmy ogórki jędrne, świeże, nie uszkodzone. Uwaga 2: są dwie szkoły, jeśli chodzi o temperaturę wody z solą. Jedni zalewają ogórki zimną, a inni gorącą wodą. Jakiej byście nie użyli, nie powinno mieć to wpływu na to czy ogórki się ukiszą. Różnica jest jedynie w szybkości kiszenia. Ogórki zalane gorącą wodą ukiszą się szybciej.