Przetwory Przepis na:
Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 600
Dodano: 28.06.2014
Odsłon: 35017
> 6 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Do wody wsypujemy sól. Zagotowujemy w garnku pod przykryciem.
W międzyczasie myjemy ogórki i szykujemy resztę składników.
Na dno słoja lub naczynia do kiszenia dajemy część kopru, liść chrzanu i kawałek czosnku. Następnie układamy ogórki (dość zwarcie), przekładając je co jakiś czas pozostałymi składnikami.
Gdy woda się zagotuje, a sól rozpuści, odstawiamy garnek na chwilę, tak by płyn obniżył temperaturę z wrzącej na gorącą. Wodą zalewamy przyszykowane ogórki, tak by były całkowicie w niej zanurzone.
Jeśli używacie słoja, zakręćcie go i ustawcie najlepiej na talerzyku, bo podczas procesu kiszenia nakrętka może przeciekać.
Gdy używacie np. kamionkowego naczynia, przykryjcie je talerzem i czymś obciążcie.
Ogórki odstawiamy w chłodniejsze, zaciemnione miejsce. Po 2-3 dniach możemy już sprawdzić czy są dobre.
Uwaga 1: ogórki najlepiej kupować u sprawdzonego źródła, bo niestety te zbyt mocno nawożone nie wyjdą.
Do zrobienia małosolnych wybierajmy ogórki jędrne, świeże, nie uszkodzone.
Uwaga 2: są dwie szkoły, jeśli chodzi o temperaturę wody z solą. Jedni zalewają ogórki zimną, a inni gorącą wodą. Jakiej byście nie użyli, nie powinno mieć to wpływu na to czy ogórki się ukiszą.
Różnica jest jedynie w szybkości kiszenia. Ogórki zalane gorącą wodą ukiszą się szybciej.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)