Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kto nie lubi ogórków małosolnych? :) Ja co roku nie mogę się doczekać, kiedy przyjdzie na nie sezon. Zawsze wykorzystuję ten sam przepis, nigdy mnie nie zawiódł.
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 9977
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8998
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6376
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 9977
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8998
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6376
Składniki
Do wody wsypujemy sól. Zagotowujemy w garnku pod przykryciem.
W międzyczasie myjemy ogórki i szykujemy resztę składników. Na dno słoja lub naczynia do kiszenia dajemy część kopru, liść chrzanu i kawałek czosnku. Następnie układamy ogórki (dość zwarcie), przekładając je co jakiś czas pozostałymi składnikami.
Gdy woda się zagotuje, a sól rozpuści, odstawiamy garnek na chwilę, tak by płyn obniżył temperaturę z wrzącej na gorącą. Wodą zalewamy przyszykowane ogórki, tak by były całkowicie w niej zanurzone.
Jeśli używacie słoja, zakręćcie go i ustawcie najlepiej na talerzyku, bo podczas procesu kiszenia nakrętka może przeciekać. Gdy używacie np. kamionkowego naczynia, przykryjcie je talerzem i czymś obciążcie.
Ogórki odstawiamy w chłodniejsze, zaciemnione miejsce. Po 2-3 dniach możemy już sprawdzić czy są dobre.
Uwaga 1: ogórki najlepiej kupować u sprawdzonego źródła, bo niestety te zbyt mocno nawożone nie wyjdą. Do zrobienia małosolnych wybierajmy ogórki jędrne, świeże, nie uszkodzone. Uwaga 2: są dwie szkoły, jeśli chodzi o temperaturę wody z solą. Jedni zalewają ogórki zimną, a inni gorącą wodą. Jakiej byście nie użyli, nie powinno mieć to wpływu na to czy ogórki się ukiszą. Różnica jest jedynie w szybkości kiszenia. Ogórki zalane gorącą wodą ukiszą się szybciej.