Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

Autor:

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 563

Dodano:

Odsłon: 34988

Kto nie lubi ogórków małosolnych? :) Ja co roku nie mogę się doczekać, kiedy przyjdzie na nie sezon. Zawsze wykorzystuję ten sam przepis, nigdy mnie nie zawiódł.

Składniki

  • ok. 2,5kg ogórków gruntowych
  • ok. 2,5-3,0l wody (ilość zależna od wielkości naczynia do kiszenia)
  • 3 łyżki soli
  • mała główka czosnku - pokrojona wraz z łupinami
  • kawałek korzenia chrzanu
  • ze 2 liście chrzanu
  • kilka sporych gałązek kopru (z "kwiatem")
  • ewentualnie: 2 liście porzeczki
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ogórki małosolne

Przygotowanie

  1. Do wody wsypujemy sól. Zagotowujemy w garnku pod przykryciem.

  2. W międzyczasie myjemy ogórki i szykujemy resztę składników.
    Na dno słoja lub naczynia do kiszenia dajemy część kopru, liść chrzanu i kawałek czosnku. Następnie układamy ogórki (dość zwarcie), przekładając je co jakiś czas pozostałymi składnikami.

  3. Gdy woda się zagotuje, a sól rozpuści, odstawiamy garnek na chwilę, tak by płyn obniżył temperaturę z wrzącej na gorącą. Wodą zalewamy przyszykowane ogórki, tak by były całkowicie w niej zanurzone.

  4. Jeśli używacie słoja, zakręćcie go i ustawcie najlepiej na talerzyku, bo podczas procesu kiszenia nakrętka może przeciekać.
    Gdy używacie np. kamionkowego naczynia, przykryjcie je talerzem i czymś obciążcie.

  5. Ogórki odstawiamy w chłodniejsze, zaciemnione miejsce. Po 2-3 dniach możemy już sprawdzić czy są dobre.

  6. Uwaga 1: ogórki najlepiej kupować u sprawdzonego źródła, bo niestety te zbyt mocno nawożone nie wyjdą.
    Do zrobienia małosolnych wybierajmy ogórki jędrne, świeże, nie uszkodzone.

    Uwaga 2: są dwie szkoły, jeśli chodzi o temperaturę wody z solą. Jedni zalewają ogórki zimną, a inni gorącą wodą. Jakiej byście nie użyli, nie powinno mieć to wpływu na to czy ogórki się ukiszą.
    Różnica jest jedynie w szybkości kiszenia. Ogórki zalane gorącą wodą ukiszą się szybciej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń