Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym razem jednak postanowiłam zastąpić chrzan ziarnami musztardowymi. I wiecie co? Ogórki wyszły równie smaczne i chrupiące jak z chrzanem. Dlugo się zachowują, nie ma pleśni na wierzchu, jak to czasem bywa, szczególnie jak się przełoży do innego pojemnika te kupione w sklepie. Sposób warty wypróbowania!
Łyżka, naczynie do kiszenia lub słoiki, łyżka
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2281
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 333
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 124
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2281
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 333
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 124
Składniki
Ogórki myjemy, odcinamy ogonki, jeśli są.
Przygotowujemy zalewę: do niewielkiej ilości przegotowanej wody dodajemy płaską łyżkę soli i rozpuszczamy przez dokładne wymieszanie, następnie dopełniamy do litra.
Ogórki układamy pionowo w słoiku lub innym naczyniu ciemniejszym końcem u góry, jaśniejszym na dole. Wciskamy koper, dodajemy liść laurowy, ziele, czosnek pokrojony na kawałki oraz ziarna musztardowe. Zalewamy przygotowaną osoloną wodą, zostawiając od góry trochę miejsca, bo jak ogórki będą fermentować, poziom wody będzie się podnosił. To samo dotyczy kiszenia w słoikach.
Przykrywamy talerzykiem i obciążamy. Przykrywamy czystą ściereczką. Po 3 dniach ogórki są gotowe do jedzenia.