Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki małosolne/kiszone

Ogórki małosolne/kiszone

Autor:

Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 4707

Dodano:

Odsłon: 21981

To przepis właściwie bardziej na ogórki małosolne niż kiszone, ponieważ przechowywane w odpowiednich warunkach, tj. w chłodnej piwnicy, nawet po roku będą smakowały jak małosolne.

Składniki

  • ogórki gruntowe
  • Składniki na jeden słoik 0,7 l:
  • ziele angielskie, 1 szt.
  • pieprz, 4-5 ziaren
  • goczyca, ok. 10 ziaren
  • koper, pół kwiatostanu
  • czosnek, 1 ząbek
  • chrzan, kawałek 2-3 cm
  • liść laurowy, 1 szt.
  • estragon, szczypta
  • liść porzeczki, 1 szt.
  • Zalewa:
  • 2 łyżki soli na 1 litr wody
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ogórki zalać zimną wodą i dokładnie umyć. Ilość ogórków zależy od tego ile słoików planujemy zaprawić (mnie z 15 kg wyszły 54 słoiki 0,7 l). Włożyć ciasno do słoików. Dodać wszystkie przyprawy. Zalać wrzącą wodą z solą, od razu zakręcić i obrócić denkiem w dół do czasu aż słoiki wystygną. Trzymać 2-3 dni w ciepłym pomieszczeniu po czym przenieść do chłodnej piwnicy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń