Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące ogórki w sam raz do świeżego pieczywa na śniadanie :-)
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22486
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14776
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4574
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43915
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 593
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 593
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22486
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14776
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4574
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43915
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 593
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 593
Składniki
Ogórki umyj i wymocz w wodzie przez ok. 2 godziny. Po tym czasie wylej wodę a ogórkom zetnij końce. Ogórki wsadź do słoja, układaj je w tzw. palisadę. W między czasie zagotuj wodę, dodaj sól. Do ogórków wrzuć rozgniecione ząbki czosnku (rozgnieść nożem i zdjąć łupinkę, można ząbki pokroić w plasterki). Możesz również dla zaostrzenia smaku dodać obrany kawałek korzenia chrzanu (tą wersję robiła moja mama bo tata lubił ostre, ja pozostaję przy "tradycyjnej" wersji). Na wierzchu ogórków ułóż koperek. Zalej wszystko wrzącą, posoloną wodą (spróbuj wodę jeśli będzie za słona odlej trochę i uzupełnij czystą zagotowaną wodą). Na wierzch połóż bułkę (lub dużą piętkę chleba razowego) i dociśnij ręką żeby bułka nasiąkła wodą. Zakryj słój gazą (ja daję gazę i żeby się trzymała zakładam gumkę recepturkę) i odstaw na mniej więcej 36 godzin. Po tym czasie ogórki można już chrupać. Smacznego. Jeśli ktoś lubi bardziej ukiszone musi poczekać trochę dłużej. Dobra rada: jeśli uważasz że ogórki są gotowe wyjmij bułkę i koper ze słoja a ogórki przełóż do mniejszych słoików wraz z zalewą. (przepraszam za jakość zdjęcia, ale tak właśnie wyglądają już ukiszone ogórki, żeby to sprawdzić trzeba wyjąć jednego i wszystko się burzy)