Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki małosolne z przepisu babci to klasyczna receptura na wyjątkowe i bogate w smaku ogórki. Poza oczywistym dodatkiem kopru włoskiego, czosnku i chrzanu, swoje miejsce znalazły tu liście wiśni i porzeczek, dzięki czemu całość nabiera ciekawej, delikatnie słodkawo-kwaskowatej nuty. Tak właśnie nasze babcie robiły ogórki małosolne – z tego, co rosło we własnym ogrodzie. I tego należy się trzymać! Takie są właśnie najlepsze i najzdrowsze.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22472
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14748
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4545
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43839
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 578
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 577
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22472
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14748
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4545
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43839
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 578
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 577
Składniki
Ogórki oczyść pod bieżącą wodą. Włóż je do dużego słoika przeznaczonego do kiszenia ogórków. Czosnek oczyść z odpadających skórek i przetnij w poprzek na pół. Dodaj do ogórków. Włóż do słoika kilka kwiatów kopru, liście porzeczek, wiśni i chrzanu. Korzeń chrzanu pokrój na paseczki i dołóż do ogórków. Wsyp ziele angielskie i gorczycę.
W osobnym garnku wymieszaj wodę z solą. Proporcje powinny wynosić 1 łyżkę soli na litr wody. Zalać ogórki wodą, by lekko je przykrywały. Jeśli wody będzie zbyt mało, zrób jej więcej, korzystając z powyższych proporcji. Ogórki małosolne z przepisu babci są gotowe do spożycia nawet już na drugi dzień, ale najlepsze są ok. 3 dni po przyrządzeniu.