Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki małosolne z przepisu babci to klasyczna receptura na wyjątkowe i bogate w smaku ogórki. Poza oczywistym dodatkiem kopru włoskiego, czosnku i chrzanu, swoje miejsce znalazły tu liście wiśni i porzeczek, dzięki czemu całość nabiera ciekawej, delikatnie słodkawo-kwaskowatej nuty. Tak właśnie nasze babcie robiły ogórki małosolne – z tego, co rosło we własnym ogrodzie. I tego należy się trzymać! Takie są właśnie najlepsze i najzdrowsze.
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 352
Super propozycja na kolację, do pracy lub na różne inne okazje.
Odsłon: 92
Pyszne ciasteczka maślane z dodatkiem rodzynek, pachnące masełkiem i wanilią.
Odsłon: 87
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 352
Super propozycja na kolację, do pracy lub na różne inne okazje.
Odsłon: 92
Pyszne ciasteczka maślane z dodatkiem rodzynek, pachnące masełkiem i wanilią.
Odsłon: 87
Składniki
Ogórki oczyść pod bieżącą wodą. Włóż je do dużego słoika przeznaczonego do kiszenia ogórków. Czosnek oczyść z odpadających skórek i przetnij w poprzek na pół. Dodaj do ogórków. Włóż do słoika kilka kwiatów kopru, liście porzeczek, wiśni i chrzanu. Korzeń chrzanu pokrój na paseczki i dołóż do ogórków. Wsyp ziele angielskie i gorczycę.
W osobnym garnku wymieszaj wodę z solą. Proporcje powinny wynosić 1 łyżkę soli na litr wody. Zalać ogórki wodą, by lekko je przykrywały. Jeśli wody będzie zbyt mało, zrób jej więcej, korzystając z powyższych proporcji. Ogórki małosolne z przepisu babci są gotowe do spożycia nawet już na drugi dzień, ale najlepsze są ok. 3 dni po przyrządzeniu.