Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące ogórki ze słoika, które można zajadać solo lub potraktować jako dodatek do dań głównych, kanapek oraz potraw z grilla. Sprawdzą się także w sałatce ziemniaczanej oraz w surówkach. Warto mieć je w swojej spiżarni.
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 17
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2115
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 199
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1209
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 17
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2115
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 199
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1209
Składniki
Wodę przelewamy do garnka, gotujemy, wsypujemy do niej 2 łyżki soli kamiennej do przetworów i mieszamy do rozpuszczenia. Wodę z solą odstawiamy na bok do wystudzenia.
Ogórki dokładnie myjemy i układamy ciasto w wyparzonych słoikach. Dodajemy kilka ząbków obranego czosnku, koper, obrany korzeń chrzanu oraz liście wiśni, porzeczki i chrzanu.
Ogórki zalewamy wodą z solą (wszystkie składniki powinny być przykryte wodą). Na górę zakładamy gazę lub kawałek czystego, bawełnianego materiału i mocujemy przy użyciu gumki recepturki.
Słoik z ogórkami odstawiamy chłodne, zaciemnione miejsce na 3-4 dni. Po tym czasie są gotowe do jedzenia.