Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki marynowane w zalewie octowej z papryką słodką.

Ogórki marynowane w zalewie octowej z papryką słodką.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1809 Ocena: 29268

Dodano:

Odsłon: 368

Ogórki zrobione razem z papryką słodką w zalewie octowej. Idealne jako dodatek do dań obiadowych, kanapek lub sałatek.

Składniki

  • ogórki gruntowe 3-4 kg
  • liście laurowe
  • Ziele angielskie
  • gorczyca biała
  • plasterki marchewki
  • Czosnek
  • kawałek korzenia chrzanu
  • kilka łodyg kopru z baldachami nasion
  • papryka stożkowa słodka 3 szt.
  • składniki zalewy, 2,5 litra:
  • 2 szkl. octu spirytusowego 10%
  • 8 szkl. wody
  • 5 czubatych łyżek cukru
  • 3 łyżki soli kamiennej
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ogórki marynowane w zalewie octowej z papryką słodką.

Przygotowanie

  1. Zalewa:

    Zagotować wodę z solą, octem i cukrem. Na 1 litr wody daję 1,5 łyżki soli i 2 łyżki cukru. Zalewę przygotowujemy do swojego smaku.

    Ogórki dokładnie wymyć i układamy w słoje, na dno każdego słoja wrzucamy baldachy kopru, po 4 plastry marchwi, po łyżeczce gorczycy, liściu laurowym i po 10 ziaren ziela angielskiego. Po włożeniu ogórków do słojów kładziemy na wierzch koper i pozostałe liście laurowe, chrzan i po 2 ząbki pokrojonego czosnku, możemy powciskać pokrojoną wzdłuż w paski paprykę. Zalewamy zalewą i zakręcamy słoje. Pasteryzujemy 5 minut od momentu wrzenia wody. Po tym czasie wyjąć słoje, sprawdzić czy zakrętki są dobrze dokręcone i odstawić je do wystudzenia stawiając do góry dnem. Czas pasteryzacji zależy od wielkości ogórków. Po ostudzeniu wynosimy słoje do piwnicy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń