Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co zrobić, kiedy zimą brakuje świeżych warzyw? Najlepiej sięgnąć po ogórki na mizerię ze słoika! Są nieco kwaskowate i nieco słodkie, ale świetnie pasują do śmietany czy jogurtu z koperkiem. Użycie octu jabłkowego sprawia, że są znacznie delikatniejsze, a cebula maskuje smak swoją ostrością i słodyczą. I choć nie są to z pewnością świeże ogórki o klasycznym smaku, to w dalszym ciągu są przyjemnie chrupiące. Brak dodatkowych przypraw jest tu celowy – te dodasz dopiero na etapie przygotowywania mizerii, dzięki czemu możesz przygotowywać różne wersje ulubionego dodatku obiadowego, a ogórki za każdym razem pozostaną tak samo delikatne.
Polecam.
Odsłon: 829
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1540
Polecam.
Odsłon: 829
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1540
Składniki
Ogórki pokrój w cienkie plasterki bez obierania. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Możesz użyć żółtej o bardziej ostrym smaku lub czerwonej – smak będzie łagodniejszy. Dobrze umyj i wyparz dwa półlitrowe słoiki. Wkładaj do nich naprzemiennie ogórki i cebulę, do wykończenia składników.
W garnuszku podgrzej wodę. Dodaj ocet, sól i cukier. Mieszaj do rozpuszczenia i osiągnięcia temperatury wrzenia. Wlej gorącą zalewę do słoików, by całkowicie przykrywała warzywa. Delikatnie wymieszaj widelcem, by pozbyć się pęcherzyków powietrza.
Słoiki dobrze zakręć i postaw na blacie do góry dnem. Pozostaw do ostudzenia, a następnie sprawdź, czy wieczka zostały zassane. Jeśli nie, wstaw słoiki do garnka wyścielonego lnianą ściereczką i zalej je wodą do ok. ¾ wysokości. Gotuj je przez ok. 20 minut, a następnie wyjmij i ponownie odstaw na blat do góry dnem.
Ogórki na mizerię do słoika przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu. Przetwory są gotowe po kilku dniach od przyrządzenia.