Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki papieskie z rodzynkami to bez wątpienia jedno z oryginalniejszych pomysłów na pikle na zimę. Mile zaskoczy cię chrupkość i zrównoważony smak tych ogórków, który jest umiarkowanie ostry, kwaśny i przełamany słodyczą (głównie za sprawą cukru i rodzynek). Pamiętaj, aby do każdego słoika wrzucić taką samą ilość dodatków.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12598
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1430
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13676
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5749
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12598
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1430
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13676
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5749
Składniki
Pracę zacznij od dokładnego umycia ogórków. Wybierz proste warzywa, a łatwiej będzie je umieścić w słoikach. Ogórki poprzecinaj wzdłuż na ćwiartki. Krzywe warzywa pokrój w plasterki. Umieść ogórki w misce i zasyp solą, po czym wymieszaj i odstaw na 1,5-2 godziny.
W tym czasie przygotuj sobie słoiki, zakrętki oraz zalewę. Do garnka wlej wodę i ocet, zasyp cukrem, zacznij podgrzewać. Od czasu do czasu mieszaj, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Zagotuj zalewę i odstaw.
Do każdego słoika wsyp rodzynki, obrane ząbki czosnku pokrojone w plasterki, ziarna pieprzu i baldaszki kopru. Możesz dorzucić także ziarna gorczycy lub kolendry, a żeby zaostrzyć smak – plasterki pokrojonej chili. Zamarynowane solą ogórki odciśnij z soku i ciasno układaj w słoikach. Po czym przelewaj zalewę do słoików tak, by zakryła ogórki. Dokładnie wytrzyj ścianki i mocno zakręć zakrętki. Pasteryzuj słoiki do 5 minut, aby ogórki były bardziej chrupiące lub do 7, jeśli wolisz miększe pikle. Po pasteryzacji odłóż do wystygnięcia i przechowuj w spiżarni.