Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące, wyraziste w smaku korniszony to jedna z najbardziej lubianych postaci ogórków. Są częstym składnikiem kanapek czy sałatek. Znakomicie nadają się na zakąskę. Ogórki konserwowe przyrządzić można na wiele sposobów. Każdy składnik ma wpływ na ich smak, a niekiedy nawet na konsystencję. Na uwagę zasługują ogórki po grecku – niezwykle aromatyczne dzięki warzywnym dodatkom.
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 332
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 387
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 125
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 332
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 387
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 125
Składniki
Przygotuj dwa litrowe słoiki. Wyparz je dokładnie i sprawdź, czy nie są wyszczerbione i nie mają uszkodzonych zakrętek.
Zagotuj wodę z octem, cukrem i solą. W międzyczasie ułóż w słoikach umyte ogórki. Pomiędzy nimi w każdym słoju umieść połowę porcji pozostałych składników – pora, marchewki, naci selera i pietruszki, listków laurowych i ziaren musztardy.
Do każdego słoja wlej połowę gorącej (ale nie wrzącej) zalewy. Ogórki powinny być w całości przykryte. Szczelnie zakręć słoiki. Dzięki zawartości octu nie wymagają pasteryzacji, ale możesz dodatkowo wstawić je na kilka minut do piekarnika nagrzanego do 100°C.
Wyjmij słoiki z piekarnika i na kilkanaście minut odwróć do góry dnem. Gdy „zassają się” przykrywki, odstaw słoiki w ciemne, chłodne miejsce. Ogórki po grecku będą gotowe do spożycia po około miesiącu.