Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące, wyraziste w smaku korniszony to jedna z najbardziej lubianych postaci ogórków. Są częstym składnikiem kanapek czy sałatek. Znakomicie nadają się na zakąskę. Ogórki konserwowe przyrządzić można na wiele sposobów. Każdy składnik ma wpływ na ich smak, a niekiedy nawet na konsystencję. Na uwagę zasługują ogórki po grecku – niezwykle aromatyczne dzięki warzywnym dodatkom.
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1391
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 62
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12245
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1391
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 62
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12245
Składniki
Przygotuj dwa litrowe słoiki. Wyparz je dokładnie i sprawdź, czy nie są wyszczerbione i nie mają uszkodzonych zakrętek.
Zagotuj wodę z octem, cukrem i solą. W międzyczasie ułóż w słoikach umyte ogórki. Pomiędzy nimi w każdym słoju umieść połowę porcji pozostałych składników – pora, marchewki, naci selera i pietruszki, listków laurowych i ziaren musztardy.
Do każdego słoja wlej połowę gorącej (ale nie wrzącej) zalewy. Ogórki powinny być w całości przykryte. Szczelnie zakręć słoiki. Dzięki zawartości octu nie wymagają pasteryzacji, ale możesz dodatkowo wstawić je na kilka minut do piekarnika nagrzanego do 100°C.
Wyjmij słoiki z piekarnika i na kilkanaście minut odwróć do góry dnem. Gdy „zassają się” przykrywki, odstaw słoiki w ciemne, chłodne miejsce. Ogórki po grecku będą gotowe do spożycia po około miesiącu.