Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki po karkonosku to pikantne ogórki konserwowe. Są naprawdę wyraziste w smaku, więc dodając przyprawy, możesz nieco zmniejszyć ich ilość, jeśli wolisz łagodniejsze pikle. Lub zwiększyć, jeśli pikantne smaki to twój żywioł.
Być może niektórzy z Was jeszcze pamiętają jak wyglądały i smakowały rogale j...
Odsłon: 6342
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 211
Być może niektórzy z Was jeszcze pamiętają jak wyglądały i smakowały rogale j...
Odsłon: 6342
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 211
Składniki
Obierz czosnek i podziel na ząbki. Każdy przekrój na pół. Papryczki chili pokrój na plasterki. Jeśli chcesz, by ogórki były bardziej pikantne, zachowaj gniazda nasienne. Jeśli nie – usuń je przed pokrojeniem papryczek.
Umyj dokładnie ogórki i ułóż je w starannie wyparzonych słoikach o łącznej pojemności około 2l. Pomiędzy ogórki powkładaj przyprawy (podziel je proporcjonalnie między słoiki) – czosnek, chili, chrzan, ziarna gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego
Zagotuj wodę i lekko przestudź. Połącz z octem, cukrem i solą. Wymieszaj tak, by uzyskać klarowną zalewę.
Zalej ogórki w słoikach gorącą zalewą. Szczelnie zakręć słoiki i ustaw je na pół godziny do góry dnem.
Ogórki konserwowe nie wymagają pasteryzacji, ale możesz zrobić to dla pewności, że przetrwają do wiosny. Ustaw słoiki w pewnej odległości od siebie na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Lekko nagrzej piekarnik – tak by temperatura wewnątrz była taka, jak temperatura zalewy w słoikach. Wstaw blachę ze słoikami do piekarnika i podnieś temperaturę do 130°C. Pasteryzuj ogórki przez 30 minut. Następnie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw tak słoiki do całkowitego wystudzenia. Zapasteryzowane ogórki przenieś w chłodne, ocienione miejsce.