Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki po karkonosku to pikantne ogórki konserwowe. Są naprawdę wyraziste w smaku, więc dodając przyprawy, możesz nieco zmniejszyć ich ilość, jeśli wolisz łagodniejsze pikle. Lub zwiększyć, jeśli pikantne smaki to twój żywioł.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 118
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4238
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11579
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6615
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5522
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13695
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 118
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4238
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11579
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6615
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5522
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13695
Składniki
Obierz czosnek i podziel na ząbki. Każdy przekrój na pół. Papryczki chili pokrój na plasterki. Jeśli chcesz, by ogórki były bardziej pikantne, zachowaj gniazda nasienne. Jeśli nie – usuń je przed pokrojeniem papryczek.
Umyj dokładnie ogórki i ułóż je w starannie wyparzonych słoikach o łącznej pojemności około 2l. Pomiędzy ogórki powkładaj przyprawy (podziel je proporcjonalnie między słoiki) – czosnek, chili, chrzan, ziarna gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego
Zagotuj wodę i lekko przestudź. Połącz z octem, cukrem i solą. Wymieszaj tak, by uzyskać klarowną zalewę.
Zalej ogórki w słoikach gorącą zalewą. Szczelnie zakręć słoiki i ustaw je na pół godziny do góry dnem.
Ogórki konserwowe nie wymagają pasteryzacji, ale możesz zrobić to dla pewności, że przetrwają do wiosny. Ustaw słoiki w pewnej odległości od siebie na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Lekko nagrzej piekarnik – tak by temperatura wewnątrz była taka, jak temperatura zalewy w słoikach. Wstaw blachę ze słoikami do piekarnika i podnieś temperaturę do 130°C. Pasteryzuj ogórki przez 30 minut. Następnie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw tak słoiki do całkowitego wystudzenia. Zapasteryzowane ogórki przenieś w chłodne, ocienione miejsce.