Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki po meksykańsku to pikantny dodatek, który nada charakteru każdemu posiłkowi. Co więcej, służą zdrowiu, choćby dlatego, że chili i imbir mają właściwości antybakteryjne. Ogórki po meksykańsku możesz zrobić w wersji łagodniejszej lub ostrzejszej. Poeksperymentuj z ilością chili, czosnku i imbiru. Uzbrój się przy tym w odrobinę cierpliwości, ponieważ przygotowanie takich pikli dzieli się na kilka etapów. Warto poczekać na efekt!
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4270
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2552
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 2471
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11205
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4270
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2552
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 2471
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11205
Składniki
Umyj ogórki i przekrój wzdłuż na ćwiartki. Wstaw do garnka lub ceramicznej miski, posyp solą. Przykryj folią aluminiową i odstaw na kilka godzin.
Odlej wodę, którą puszczą ogórki. Posyp je chili. Dodaj pokrojony na plasterki czosnek. Wymieszaj przyprawy z ogórkami.
Umyj papryki. Usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w paski. Imbir umyj, obierz ze skórki, potnij w cienkie słupki. Dodaj paprykę i imbir do ogórków. Całość zalej olejem i jeszcze raz wymieszaj. Przykryj i odstaw na co najmniej godzinę.
Zagotuj w rondelku ocet z cukrem. Gdy cukier się rozpuści, gorącą zalewę przelej do naczynia z ogórkami. Przykryj naczynie i odstaw na 12 godzin.
Przełóż ogórki po meksykańsku do wyparzonych słoików (wraz zalewą). Zakręć szczelnie i odstaw w chłodne, ocienione miejsce. Ogórków nie musisz pasteryzować.