Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki po meksykańsku to pikantny dodatek, który nada charakteru każdemu posiłkowi. Co więcej, służą zdrowiu, choćby dlatego, że chili i imbir mają właściwości antybakteryjne. Ogórki po meksykańsku możesz zrobić w wersji łagodniejszej lub ostrzejszej. Poeksperymentuj z ilością chili, czosnku i imbiru. Uzbrój się przy tym w odrobinę cierpliwości, ponieważ przygotowanie takich pikli dzieli się na kilka etapów. Warto poczekać na efekt!
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5347
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 883
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11780
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5347
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 883
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11780
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Składniki
Umyj ogórki i przekrój wzdłuż na ćwiartki. Wstaw do garnka lub ceramicznej miski, posyp solą. Przykryj folią aluminiową i odstaw na kilka godzin.
Odlej wodę, którą puszczą ogórki. Posyp je chili. Dodaj pokrojony na plasterki czosnek. Wymieszaj przyprawy z ogórkami.
Umyj papryki. Usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w paski. Imbir umyj, obierz ze skórki, potnij w cienkie słupki. Dodaj paprykę i imbir do ogórków. Całość zalej olejem i jeszcze raz wymieszaj. Przykryj i odstaw na co najmniej godzinę.
Zagotuj w rondelku ocet z cukrem. Gdy cukier się rozpuści, gorącą zalewę przelej do naczynia z ogórkami. Przykryj naczynie i odstaw na 12 godzin.
Przełóż ogórki po meksykańsku do wyparzonych słoików (wraz zalewą). Zakręć szczelnie i odstaw w chłodne, ocienione miejsce. Ogórków nie musisz pasteryzować.