Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki po meksykańsku

Ogórki po meksykańsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 675

Dodano:

Odsłon: 42527

Pasują do obiadu, wszelkich mięs, jak i do wódeczki.Dość ostre.Zaleta-krótko się je gotuje.

Składniki

  • ogórki, 4 kg
  • sól, 6 łyżek
  • olej, 20 łyżek
  • woda, 2 szkl.
  • ocet, 1,5 szkl.
  • oregano, 1 łyżka
  • cukier, 2 szkl.
  • ostra papryka, 1 łyżka (ja dałam dwie)
  • czosnek przeciśnięty przez praskę, 5 ząbków(ja dałam 10)
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ogórki po meksykańsku

Przygotowanie

  1. Ogórki umyć, nie obierać.Przekroić wzdłuż na 4 części, posolić i zostawić na 6 godzin.Po tym czasie układać w słoikach dość ciasno-prawie jak kiszone.Zalać zagotowaną uprzednio zalewą i zamknąć.Pasteryzować 5 minut

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

anonymous.270181 20 czerwca 2017 Zalewa z 2 szklanek wody na 4 kg ogórków -interesujące

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma82 21 lutego 2013 Dziękuję:)Przepis mam od teściowej a ona z jakiejś gazety starej czy od kogoś z jakiejś gazety...W każdym razie wszystkim smakowały.A przeciśnięty czosnek lepiej daje ostrość i intensywniejszy aromat:)Olej- tłuszcz zalecany w przypadku zagryzania ogóreczków do wódeczki ;p

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetas197601 21 lutego 2013 robiłam takie tylko bez oleju i czosnek dawałam w ząbkach, wypróbuję Twój sposób :)) 5

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń