Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Pyszna sałatka z ogórków na zimę do słoika. Ten przepis to jeden z moich ulubionych przepisów na zimowe przetwory. Tak przyrządzone ogórki w pomidorach smakują wybornie zima. Bardzo je wam polecam. Do sałatki najlepiej jest wykorzystać większe ogórki, takie jakie nie bardzo nadają się do kiszenia. Jest to świetny sposób na wykorzystanie takich właśnie ogórków.
nóź lub mandolina, miska, sito, słoiki i pokrywki, duży garnek z pokrywka
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 257
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1075
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 257
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1075
Składniki
Ogórki bardzo dobrze umyć, odciąć końcówki i pokroić za pomocą noża lub mandoliny na plasterki. Jeśli na ogórkach jest bardzo gruba skora, można ją obrać. Pokrojone ogórki przełożyć do miski i zasypać je solą. Bardzo dobrze wymieszać i przełożyć na sito. Ogórki przykryć ściereczką, sito ustawić na misce i odstawić na godzinę – półtora, aby odciekł z nich sok.
Odsączone ogórki przełożyć do garnka z zalewą i całość ponownie podgrzać przez jakieś 5 minut. Całość co jakiś czas zamieszać. Ciepłe ogórki, wraz z zalewa przełożyć do wyparzonych słoików. Upchać je w słoikach dość ciasno. Brzegi słoików wytrzeć do sucha i szybko zakręcić. Zakrętki uprzednio wyparzyć i dobrze wysuszyć. Tak przygotowane słoiki pasteryzować 25 minut od zagotowania się wody. Smacznego!