Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki z papryką na zimę do słoików - Pyszny dodatek do obiadu

Ogórki z papryką na zimę do słoików - Pyszny dodatek do obiadu

Autor:

Przepisów i artykułów: 221 Ocena: 90659

Dodano:

Odsłon: 8855

Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszne ogórki z papryką, do słoików na zimę. Tak przygotowane ogórki z papryką idealnie pasują jako dodatek do obiadu lub mięsiwa. Polecam wypróbować przepis.

Składniki

  • Z podanej porcji wyjdzie 6 słoików 900 ml
  • 2 kg ogórków
  • około 1 kg papryki (przed usunięciem nasion)
  • około 350 g cebuli
  • na zalewę:
  • 2 litry wody
  • 400 ml octu 10%
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżki z górką soli do przetworów (około 60 gramów)
  • do każdego słoika: 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 listek laurowy (taki nie za duży), 3 ziarenka ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu lub kawałek papryczki chili
  • 1 ząbek czosnku oraz 2 łyżki oleju
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ogórki z papryką na zimę do słoików - Pyszny dodatek do obiadu

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotuję zalewę, do garnka z wodą dodaję cukier, ocet, sól, mieszam i zagotowuję. Od momentu zagotowania gotuję około 2 minut – zalewa jest gotowa.

  2. Papryczkę chili kroję na mniejsze kawałki.
    Cebulę kroję w cienkie półplasterki. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję w nie za grube paseczki.
    Z dokładnie umytych ogórków, odcinam końcówki i kroję w słupki.

  3. Do każdego dokładnie umytego i wyparzonego słoika nakładam po 1 łyżeczce gorczycy, 3 ziarenka ziela angielskiego, jeden ząbek czosnku (pokrojony w plasterki), listek laurowy i kilka kawałków papryczki chili lub kilka ziarenek pieprzu.

    Następnie pokrojone ogórki i paprykę układam w słoikach, a na górę kładę cebulę, tak żeby pozostawić około 2 centymetrów wolnego miejsca od wieczka.

    Tak przygotowane ogórki z papryką zalewam zalewą. Zalewa może być zimna, ciepła lub gorąca. Następnie brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko – tak przygotowane słoiki będę pasteryzowała.

  4. Pasteryzacja:
    Pasteryzację możemy przeprowadzić na sucho (w piekarniku), lub na morko w wodzie.
    Jeżeli pasteryzuję na mokro, to od momentu gdy woda zacznie się delikatnie gotować, zmniejszam płomień i pasteryzuję około 25 minut. Następnie wyjmuję z wody, ustawiam do góry dnem na ściereczce, nakrywam ręcznikiem lub kocykiem i pozostawiam do wystudzenia.

    A jeżeli pasteryzuję na sucho, to słoiki ustawiam na blasze, tak żeby się nie stykały i wstawiam do zimnego piekarnika. Piekarnik ustawiam na 130°C i od momentu nagrzania piekarnika pasteryzuję 30 minut, następnie wyłączam grzanie i pozostawiam słoiki jeszcze na 15 minut w piekarniku. Następnie wyjmuję z piekarnika, ustawiam do góry dnem na ściereczce, nakrywam ręcznikiem lub kocykiem i pozostawiam do wystudzenia.

    Ogórki z papryką są gotowe, przechowuję je w chłodnym i ciemnym miejscu. Życzę udanych przetworów i smacznego.

    Pozdrawiam Babcia Ewa

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń