Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórkowe relish z kurkumą

Ogórkowe relish z kurkumą

Autor:

Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 2977

Dodano:

Odsłon: 2745

Ogórkowe relish z kurkumą to gęsty, słodko- kwaśny sos z dodatkiem cebulki, świeżego kopru i imbiru. Do serów, zapiekanek, na chleb, z sałatką ziemniaczaną, na grilla, ze świeżymi bułeczkami, na krakersy lub do dań warzywnych. Fajny przepis na wykorzystanie ogórków.

Składniki

  • 250 g ogórka
  • 1 cebula
  • 20 g imbiru
  • 0, 5 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 2 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 2 łyżeczki soli
  • 500 ml octu jabłkowego
  • 50 g cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki wody
  • 1- 2 gałązki koperku
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ogórki obrać ze skórki i drobno pokroić. Cebule i imbir obrać i posiekać. Wsypać do miski, dodać mieloną kurkumę, gorczycę, sól i zostawić na kilka godzin, albo najlepiej na całą noc, żeby się przegryzło.

  2. Po tym czasie ogórki dobrze odcedzić, wody nie wylewać, ponieważ się przyda. Zagotować wodę z ogórków cukrem i octem. Następnie dodać ogórki z cebulą i imbirem i dusić na małym ogniu około 25- 30 minut. Często mieszać. W razie potrzeby dolać trochę wody. Dwie łyżki mąki wymieszać z 2 łyżkami wody i wlać do garnka. Gotować jeszcze 10 minut. Zdjąć z ognia.

  3. Koperek drobno posiekać. Dodać do ogórków i zamieszać. Już nie gotować. Przełożyć do słoika i dobrze zakręcić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (22)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń