Do góry

Przetwory Przepis na:

Okra kiszona

Okra kiszona

Autor:

Przepisów i artykułów: 247 Ocena: 1514

Dodano:

Odsłon: 632

Kiszonki od wieków uznawane są za zdrową żywność. Kleopatra podobno jadła je by zachować młodość i urodę. Wiadomo, że zdrowia i urody nigdy za wiele, ale je proponuję jeść je z jeszcze jednego powodu bo są po prostu pyszne.

Składniki

  • okra dowolna ilość
  • zalewa proporcje na 1 litr:
  • 1,5 łyżki soli morskiej
  • Przyprawy:
  • kilka ziaren pieprzu
  • 1-2 ziela angielskie
  • pół łyżeczki ziaren kolendry
  • pół łyżeczki ziaren pieprzu
  • 1/4 łyżeczki ziaren kozieradki
  • pół łyżeczki ziaren gorczycy
  • ząbek czosnku
  • gałązka kopru
  • 1-2 papryczki chili
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przyprawy wsypujemy do słoja. Okrę i chili przekładamy do słoja. We wrzątku rozpuszczamy sól. Wodą z solą zalewamy okrę, woda powinna je przykryć. Na wierzchu kładziemy talerzyk i go obciążamy, by warzywa były zanurzone. Odstawiamy na 3-7 dni w ciepłe miejsce do zakiszenia. Gdy warzywa są już ukiszone, zdejmujemy talerzyk, słoik zakręcamy i odstawiamy do lodówki.

    Kiszoną okrę podajemy jako samodzielną przekąskę, można też użyć jej do sałatki lub zupy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 22 stycznia 2018 bardzo lubie ochre, wiec to jest ciekawa metoda na nia, a czy po kiszeniu tez jest kisielowata jak po gotowaniu? Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 02 stycznia 2018 "Kleopatra podobno jadła je by zachować młodość i urodę" ... oby tylko nie popełniać potem samobójstwa, tak jak zrobił ta wspomniana, ale to już historia ;)

Pyszne warzywko :D

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń