Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonały olej, skuteczny w stanach depresji i bardzo dobry do masażu - działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo.
Pudding toffi to deser, który zachwyci każdego miłośnika karmelowego smaku. W...
Odsłon: 75
Proste , smaczne danie. Polecam
Odsłon: 429
Każdy chyba słyszał o tym że w niedziele rosół , a w poniedziałek pomidorówka...
Odsłon: 184
Pudding toffi to deser, który zachwyci każdego miłośnika karmelowego smaku. W...
Odsłon: 75
Proste , smaczne danie. Polecam
Odsłon: 429
Każdy chyba słyszał o tym że w niedziele rosół , a w poniedziałek pomidorówka...
Odsłon: 184
Składniki
Gdzie znaleźć dziurawiec i jak go rozpoznać? Znanych jest około 200 gatunków tej rośliny. Dziurawiec występuje w Europie, w niektórych rejonach Azji, w Afryce Północnej i Ameryce Północnej. Rośnie przede wszystkim na glebach suchych, piaszczystych. Najłatwiej znaleźć go na skrajach lasów, na pagórkach, nieużytkach i polach.
Nazwa dziurawca wzięła się z jasnych punkcików, które widzi się oglądając pod światło liście tej rośliny. Nie są to jednak otworki, lecz maleńkie zbiorniczki lotnych olejków. Tego typu zbiorniczki znajdują się również na płatkach kwiatów. Znajdujący się w nich olejek nadaje całej roślinie przyjemny, balsamiczny zapach.
Kwitnące szczyty pędów, a jeszcze lepiej – kwiaty i pączki kwiatowe – rozdrobnij przy pomocy noża i partiami wrzucaj do odpowiednio dużego słoja. Każdą warstwę spryskaj spirytusem (ja robię to przy pomocy buteleczki z atomizerem, na każdą partię kilka pryśnięć), wypełnij luźno całe naczynie, ale nie ubijaj ciasno surowca. Słoik zakręć i pozostaw dziurawiec pod działaniem alkoholu jeszcze przez jakieś 15 minut.
Teraz napełnij naczynie wybranym olejem, u mnie to był słonecznikowy nierafinowany. Niektórzy zalecają podgrzać olej i ciepłym/gorącym zalewać surowiec, inni podgrzewają słoik w kąpieli wodnej, ale tak naprawdę wystarczy dodać olej w temperaturze pokojowej i wystawić słój na działanie słońca. Wybrałam tę ostatnią metodę, ponieważ nie chciałam zbytnio podgrzewać dobrej jakości oleju tłoczonego na zimno.
Dziurawiec powinien macerować się w oleju przez przynajmniej 2 tygodnie. Stopniowo nośnik będzie przybierał intensywnie czerwony kolor pod wpływem ciepła i światła słonecznego. Dzieje się tak dlatego, że w dziurawcu znajduje się mieszanka czerwonych barwników, m.in. hiperycyny i pseudohiperycyny, które nadają maceratowi piękny koralowy kolor. Gotowy czerwony olej przecedź najpierw przez sitko, a następnie przefiltruj przez poczwórnie złożoną gazę. Wlej do butelek z ciemnego szkła i przechowuj z dala od światła.
O dietetycznych i zdrowotnych zastosowaniach oleju z dziurawca możesz poczytać na blogu. Zapraszam!