Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znam dwa sposoby na zrobienie oliwy smakowej.. pierwszy: zalewamy zioła/paprykę/czosnek oliwą, zamykamy słoik/buteleczkę i odkładamy na tydzień, dwa.. drugi sposób - trochę więcej pracy, ale za to smak oliwy od razu!
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5747
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1202
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12377
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5210
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5747
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1202
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12377
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5210
Składniki
Bazylię, tymianek lub rozmaryn dzielimy na listki/gałązki; czosnek obieramy, można ząbki pokroić na pół papryczki używamy całe. Oliwę wlewamy do garnka, dodajemy zioła/papryczki lub czosnek i podgrzewamy.
Oliwą ma się lekko gotować - wygląda to tak, że listki, papryka czy czosnek się "prażą". (Trzeba pilnować żeby się nie spaliło!) "Prażymy" około 5 minut, wyłączamy gaz. Gdy oliwa wystygnie wlewamy ją do buteleczek - można wrzucić do środka zioła, żeby od razu było widać smak danej oliwy :)