Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Takie małe, a dają popalić! Ostre papryczki z dodatkiem świeżych gałązek tymianku i oregano oraz czosnku, zalane olejem. Stanowią znakomitą bazę do małych przekąsek zimnego bufetu.
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23021
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 963
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104832
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 404
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23021
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 963
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104832
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 404
Składniki
Papryczki umyć, odciąć ogonki i czubkiem noża delikatnie usunąć gniazda nasienne.
W garnku zagotować wodę i blanszować papryczki ok. 3 minut, po czym łyżką cedzakową wyciągnąć i włożyć na chwilę do bardzo zimnej wody, najlepiej z lodem. Następnie osuszyć papierowym ręcznikiem i usunąć skórkę.
Na dno słoika włożyć gałązkę świeżego tymianku, oregano i dwa ząbki czosnku, ułożyć ściśle papryczki i zalać całkowicie olejem lub oliwą. Odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Po wyciągnięciu ze słoika i odsączeniu z oleju wystarczy nadziać je np. pastą serową lub wypełnić ulubionym gęstym sosem na bazie jogurtu czy śmietany i są gotowe do jedzenia.
Jeżeli planujemy dłuższe przechowywanie naszych papryczek-przez kilka tygodni lub miesięcy- należy wcześniej obgotować je w mieszance wody z octem, a następnie marynować w ziołowym oleju.