Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Takie małe, a dają popalić! Ostre papryczki z dodatkiem świeżych gałązek tymianku i oregano oraz czosnku, zalane olejem. Stanowią znakomitą bazę do małych przekąsek zimnego bufetu.
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40642
Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...
Odsłon: 1028
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 256
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3362
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40642
Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...
Odsłon: 1028
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 256
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3362
Składniki
Papryczki umyć, odciąć ogonki i czubkiem noża delikatnie usunąć gniazda nasienne.
W garnku zagotować wodę i blanszować papryczki ok. 3 minut, po czym łyżką cedzakową wyciągnąć i włożyć na chwilę do bardzo zimnej wody, najlepiej z lodem. Następnie osuszyć papierowym ręcznikiem i usunąć skórkę.
Na dno słoika włożyć gałązkę świeżego tymianku, oregano i dwa ząbki czosnku, ułożyć ściśle papryczki i zalać całkowicie olejem lub oliwą. Odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Po wyciągnięciu ze słoika i odsączeniu z oleju wystarczy nadziać je np. pastą serową lub wypełnić ulubionym gęstym sosem na bazie jogurtu czy śmietany i są gotowe do jedzenia.
Jeżeli planujemy dłuższe przechowywanie naszych papryczek-przez kilka tygodni lub miesięcy- należy wcześniej obgotować je w mieszance wody z octem, a następnie marynować w ziołowym oleju.