Do góry

Przetwory Przepis na:

Ostre papryczki w ziołowej kąpieli

Ostre papryczki w ziołowej kąpieli

Autor:

Przepisów i artykułów: 181 Ocena: 1899

Dodano:

Odsłon: 225

Takie małe, a dają popalić! Ostre papryczki z dodatkiem świeżych gałązek tymianku i oregano oraz czosnku, zalane olejem. Stanowią znakomitą bazę do małych przekąsek zimnego bufetu.

Składniki

  • ostre małe papryczki
  • Tymianek świeży gałązki
  • Oregano świeże gałązki
  • Czosnek
  • Olej roślinny
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ostre papryczki w ziołowej kąpieli

Przygotowanie

  1. Papryczki umyć, odciąć ogonki i czubkiem noża delikatnie usunąć gniazda nasienne.

  2. W garnku zagotować wodę i blanszować papryczki ok. 3 minut, po czym łyżką cedzakową wyciągnąć i włożyć na chwilę do bardzo zimnej wody, najlepiej z lodem. Następnie osuszyć papierowym ręcznikiem i usunąć skórkę.

  3. Na dno słoika włożyć gałązkę świeżego tymianku, oregano i dwa ząbki czosnku, ułożyć ściśle papryczki i zalać całkowicie olejem lub oliwą. Odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

  4. Po wyciągnięciu ze słoika i odsączeniu z oleju wystarczy nadziać je np. pastą serową lub wypełnić ulubionym gęstym sosem na bazie jogurtu czy śmietany i są gotowe do jedzenia.

  5. Jeżeli planujemy dłuższe przechowywanie naszych papryczek-przez kilka tygodni lub miesięcy- należy wcześniej obgotować je w mieszance wody z octem, a następnie marynować w ziołowym oleju.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń