Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kto raz spróbuje owoców fermentowanych w miodzie pokocha je na zawsze, to smak, którego długo nie da się zapomnieć, a ilość zastosowań takiego fermentu liczę w dziesiątkach. Od deserów, dressingów, sorbetów, sosów, lodów po marynaty do mięs, pyszną lemoniadę i wykwintne kanapki. Jest to proporcja na 4-litrowy słój, ale warto użyć większego naczynia, żeby uniknąć kłopotów podczas burzliwej fermentacji.
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 2662
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 290
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9578
szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)
Odsłon: 1014
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 2662
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 290
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9578
szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)
Odsłon: 1014
Składniki
Owoce umyć w chłodnej wodzie. Ananasa i grejpfruty obrać ze skórki i pokroić w plastry. Z ananasa usunąć również twardy rdzeń. Z granatów wydobyć pestki wraz z soczystą otoczką. Gruszki pozostawić w całości.
Owoce i przyprawy ułożyć bardziej lub mniej ładnie w dużym, 4-litrowym słoju i zalać miodem rozpuszczonym w chłodnej wodzie.
Jeśli miód jest skrystalizowany, należy go wraz z wodą umieścić w miseczce, a tę wstawić do kąpieli wodnej i delikatnie, cierpliwie podgrzewać. Nie wolno przekroczyć temperatury 42 stopni, żeby zdrowy miód nie stracił swoich właściwości!
Przykryć gazą lub – jak robię to najczęściej – papierowym ręcznikiem kuchennym, żeby zabezpieczyć przed dostępem owadów, ale zapewnić dopływ powietrza. Odstawić w spokojne miejsce w temperaturze pokojowej na około tydzień, a następnie przenieść do chłodu. Dobrze, że nastała jesień i te warunki spełnia nasza spiżarnia, bo 4-litrowy słój żadnym sposobem nie zmieściłby się w lodówce!
Z obierek i rdzenia ananasa warto nastawić ocet, żeby nic sie nie zmarnowało. Do mojego octu dorałam jeszcze rozszczelniony słoik marmolady jabłkowo-aroniowej, dlatego ma taki kolor. Sam ocet ananasowy jest jasny.