Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kto raz spróbuje owoców fermentowanych w miodzie pokocha je na zawsze, to smak, którego długo nie da się zapomnieć, a ilość zastosowań takiego fermentu liczę w dziesiątkach. Od deserów, dressingów, sorbetów, sosów, lodów po marynaty do mięs, pyszną lemoniadę i wykwintne kanapki. Jest to proporcja na 4-litrowy słój, ale warto użyć większego naczynia, żeby uniknąć kłopotów podczas burzliwej fermentacji.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22535
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14830
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4626
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44205
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 613
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 623
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22535
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14830
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4626
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44205
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 613
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 623
Składniki
Owoce umyć w chłodnej wodzie. Ananasa i grejpfruty obrać ze skórki i pokroić w plastry. Z ananasa usunąć również twardy rdzeń. Z granatów wydobyć pestki wraz z soczystą otoczką. Gruszki pozostawić w całości.
Owoce i przyprawy ułożyć bardziej lub mniej ładnie w dużym, 4-litrowym słoju i zalać miodem rozpuszczonym w chłodnej wodzie.
Jeśli miód jest skrystalizowany, należy go wraz z wodą umieścić w miseczce, a tę wstawić do kąpieli wodnej i delikatnie, cierpliwie podgrzewać. Nie wolno przekroczyć temperatury 42 stopni, żeby zdrowy miód nie stracił swoich właściwości!
Przykryć gazą lub – jak robię to najczęściej – papierowym ręcznikiem kuchennym, żeby zabezpieczyć przed dostępem owadów, ale zapewnić dopływ powietrza. Odstawić w spokojne miejsce w temperaturze pokojowej na około tydzień, a następnie przenieść do chłodu. Dobrze, że nastała jesień i te warunki spełnia nasza spiżarnia, bo 4-litrowy słój żadnym sposobem nie zmieściłby się w lodówce!
Z obierek i rdzenia ananasa warto nastawić ocet, żeby nic sie nie zmarnowało. Do mojego octu dorałam jeszcze rozszczelniony słoik marmolady jabłkowo-aroniowej, dlatego ma taki kolor. Sam ocet ananasowy jest jasny.