Do góry

Przetwory Przepis na:

Owoce miechunki w syropie:

Owoce miechunki w syropie:

Autor:

Przepisów i artykułów: 397 Ocena: 3381

Dodano:

Odsłon: 379

Owoce miechunki są bardzo zdrowe. Zawierają witaminę C i witaminę A oraz żelazo, wapń, fosfor i potas. Zawarta w owocach niacyna przywraca sprawność stawom i uśmierza bóle reumatyczne. Zmniejsza ryzyko miażdżycy. Najlepiej zjadać je prosto z krzaczków. Smaczne są nalewki, galaretki czy frużelina, którą można wykorzystać do ciast, deserów a nawet mięs pieczonych.

Składniki

  • dowolna ilość owoców miechunki
  • Syrop:
  • 3 szklanki wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • sok z 1/2 cytryny
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Składniki zalewy gotować 5 minut na ostrym ogniu.
    Owoce wyjąć z osłonek, umyć i umieścić w małych słoiczkach.
    Zalać gorącą zalewą.
    Odwrócić słoiczki do góry dnem.Nie musimy pasteryzować.
    Przykryć grubym kocem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 13 grudnia 2019 Mam pytanko:czy zamiast cukru mogę użyć ksylitolu??Będzie się trzymać?Chcę zrobić dla cukrzyka :) Odpowiedzi: 4 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń