Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oxymel to wyciąg z roślin podnoszących odporność wykonany na bazie octu jabłkowego, posłodzony miodem. To prawdziwa bomba odpornościowa, a ponieważ wielkimi krokami nadchodzi jesienna plucha, chłód i mroźna zima, warto sobie tę odporność wzmocnić. Oxymel działa także wspomagająco podczas kuracji, gdy już złapiesz katar i chrypkę.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3802
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 626
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3817
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 390
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 732
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3802
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 626
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3817
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 390
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 732
Składniki
Posiekane składniki (nie trzeba ich obierać, ale ja obieram cebulę i czosnek, a imbir i chrzan tylko porządnie szoruję) umieść w odpowiednio dużym słoju i zalej octem jabłkowym lub innym naturalnym octem.
Słój postaw w ciepłym miejscu (a przynajmniej w temperaturze pokojowej) na około 4 tygodnie, warto od czasu do czasu wymieszać zawartość słoika. Choć – prawdę mówiąc – warstwy wyglądają bardzo dekoracyjnie! Nie trzeba ich mieszać, wystarczy zadbać o to, aby wszystkie składniki były zawsze pokryte warstwą octu.
Po upływie zalecanego miesiąca odcedź płyn od części stałych i wymieszaj go z miodem w proporcji, która Ci smakuje. Dla mnie ulubiony jest stosunek 2/3 przyprawionego octu na 1/3 płynnego miodu, ale jest tu pewna dowolność. Można zrobić bardziej lub mniej słodki oxymel, jednak nie zalecam całkowitej rezygnacji z miodu – jego prozdrowotne właściwości są nie do przecenienia.
Jeśli miód będzie bardzo gęsty albo skrystalizowany, można wlać ocet i miód do miseczki, ustawić naczynie w kąpieli wodnej i podgrzewać pod przykryciem do temperatury około 40 stopni (na malutkim ogniu) – wtedy miód delikatnie się stopi i połączy z octem, nie tracąc swoich właściwości.
Należy zażywać go systematycznie – w ramach profilaktyki wystarczy łyżka dziennie, rozcieńczona w ciepłym lub chłodnym płynie. Dodatkową porcję dobrze jest wypić w razie przemarznięcia czy przemoczenia stóp. Gdy czujemy, że „bierze nas” przeziębienie – można przyjmować częściej, kilka razy w ciągu dnia, zarówno z chłodną wodą, jak i z gorącą herbatą. Oxymel poprawia również trawienie tłustych potraw. Wzmaga cyrkulację płynów w organizmie. To również doskonałe lekarstwo przy problemach z zatokami. Można go też używać w dressingach do sałatek lub jako świetną marynatę do mięsa.