Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oxymel to wyciąg z roślin podnoszących odporność wykonany na bazie octu jabłkowego, posłodzony miodem. To prawdziwa bomba odpornościowa, a ponieważ wielkimi krokami nadchodzi jesienna plucha, chłód i mroźna zima, warto sobie tę odporność wzmocnić. Oxymel działa także wspomagająco podczas kuracji, gdy już złapiesz katar i chrypkę.
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 134
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 72
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 750
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 365
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 134
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 72
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 750
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 365
Składniki
Posiekane składniki (nie trzeba ich obierać, ale ja obieram cebulę i czosnek, a imbir i chrzan tylko porządnie szoruję) umieść w odpowiednio dużym słoju i zalej octem jabłkowym lub innym naturalnym octem.
Słój postaw w ciepłym miejscu (a przynajmniej w temperaturze pokojowej) na około 4 tygodnie, warto od czasu do czasu wymieszać zawartość słoika. Choć – prawdę mówiąc – warstwy wyglądają bardzo dekoracyjnie! Nie trzeba ich mieszać, wystarczy zadbać o to, aby wszystkie składniki były zawsze pokryte warstwą octu.
Po upływie zalecanego miesiąca odcedź płyn od części stałych i wymieszaj go z miodem w proporcji, która Ci smakuje. Dla mnie ulubiony jest stosunek 2/3 przyprawionego octu na 1/3 płynnego miodu, ale jest tu pewna dowolność. Można zrobić bardziej lub mniej słodki oxymel, jednak nie zalecam całkowitej rezygnacji z miodu – jego prozdrowotne właściwości są nie do przecenienia.
Jeśli miód będzie bardzo gęsty albo skrystalizowany, można wlać ocet i miód do miseczki, ustawić naczynie w kąpieli wodnej i podgrzewać pod przykryciem do temperatury około 40 stopni (na malutkim ogniu) – wtedy miód delikatnie się stopi i połączy z octem, nie tracąc swoich właściwości.
Należy zażywać go systematycznie – w ramach profilaktyki wystarczy łyżka dziennie, rozcieńczona w ciepłym lub chłodnym płynie. Dodatkową porcję dobrze jest wypić w razie przemarznięcia czy przemoczenia stóp. Gdy czujemy, że „bierze nas” przeziębienie – można przyjmować częściej, kilka razy w ciągu dnia, zarówno z chłodną wodą, jak i z gorącą herbatą. Oxymel poprawia również trawienie tłustych potraw. Wzmaga cyrkulację płynów w organizmie. To również doskonałe lekarstwo przy problemach z zatokami. Można go też używać w dressingach do sałatek lub jako świetną marynatę do mięsa.