Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na ozorki w słoikach, które mogą stać długo w lodówce. Są smaczne i można je jeść jak galaretę z octem lub na kanapki.
Garnek, szybkowar, słoiki, praska do czosnku, nóż
Niezwykle puszyste kotlety mielone z łopatki zanurzone w maślanych pieczarkac...
Odsłon: 2058
Przepis na chrupiącą pieczeń wieprzową wraz z dodatkiem drogocennej w witamin...
Odsłon: 257
Niezmiennie od lat, namawiam do pieczenia domowego chleba. Wczoraj upiekłam...
Odsłon: 8037
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 725
Niezwykle puszyste kotlety mielone z łopatki zanurzone w maślanych pieczarkac...
Odsłon: 2058
Przepis na chrupiącą pieczeń wieprzową wraz z dodatkiem drogocennej w witamin...
Odsłon: 257
Niezmiennie od lat, namawiam do pieczenia domowego chleba. Wczoraj upiekłam...
Odsłon: 8037
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 725
Składniki
Nóżkę oczyszczamy z sierści, myjemy i wkładamy do szybkowaru. Zalewamy wodą, aby pokryć nóżkę. Wkładamy liść laurowy. Zamykamy pokrywę i ustawiamy na 56 minut gotowania.
Po odparowaniu szybkowaru i otwarciu pokrywy dodajemy ozorki , przyprawę Kucharek i znów ustawiamy na program tym razem na 30 minut. Po tym czasie odparowujemy szybkowar, odkrywamy pokrywę i wyjmujemy łyżką cedzakową nóżke, która jest już rozgotowaną, ozorki, które obieramy z szarej osłonki, odkładamy kostki z nóżki na bok, a skórę i miękkie części kroimy drobno. Ozorki kroimy wzdłuż.
Słoiki wyparzamy w gorącej wodzie, układamy ozorki z nóżką i zalewamy wywarem z gotowania. Resztę wywaru zużywamy jako wywar do zup i sosów. Do słoików dodajemy czosnek obrany i przepuszczony przez praskę, dodajemy pieprz, płatki chili i zakręcamy słupki zakrętkami.
Gotujemy w garnku wypełnionym woda powyżej połowy wysokości słoika i pasteryzujemy 40 minut.
Po ostudzeniu słoiki wstawiamy do lodówki.