Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na ozorki w słoikach, które mogą stać długo w lodówce. Są smaczne i można je jeść jak galaretę z octem lub na kanapki.
Garnek, szybkowar, słoiki, praska do czosnku, nóż
Duszone mięso w aromatycznym sosie z dodatkiem suszonych śliwek to danie, któ...
Odsłon: 958
Pyszne, delikatne ciasto przełożony galaretką z truskawkami i słodkim kremem,...
Odsłon: 147
Pyszny sos do pizzy, który przygotujesz na bazie tradycyjnego, włoskiego prze...
Odsłon: 199
Trawnicka lemieszka to tradycyjne danie z Lubelszczyzny, popularne zwłaszcza...
Odsłon: 798
Duszone mięso w aromatycznym sosie z dodatkiem suszonych śliwek to danie, któ...
Odsłon: 958
Pyszne, delikatne ciasto przełożony galaretką z truskawkami i słodkim kremem,...
Odsłon: 147
Pyszny sos do pizzy, który przygotujesz na bazie tradycyjnego, włoskiego prze...
Odsłon: 199
Trawnicka lemieszka to tradycyjne danie z Lubelszczyzny, popularne zwłaszcza...
Odsłon: 798
Składniki
Nóżkę oczyszczamy z sierści, myjemy i wkładamy do szybkowaru. Zalewamy wodą, aby pokryć nóżkę. Wkładamy liść laurowy. Zamykamy pokrywę i ustawiamy na 56 minut gotowania.
Po odparowaniu szybkowaru i otwarciu pokrywy dodajemy ozorki , przyprawę Kucharek i znów ustawiamy na program tym razem na 30 minut. Po tym czasie odparowujemy szybkowar, odkrywamy pokrywę i wyjmujemy łyżką cedzakową nóżke, która jest już rozgotowaną, ozorki, które obieramy z szarej osłonki, odkładamy kostki z nóżki na bok, a skórę i miękkie części kroimy drobno. Ozorki kroimy wzdłuż.
Słoiki wyparzamy w gorącej wodzie, układamy ozorki z nóżką i zalewamy wywarem z gotowania. Resztę wywaru zużywamy jako wywar do zup i sosów. Do słoików dodajemy czosnek obrany i przepuszczony przez praskę, dodajemy pieprz, płatki chili i zakręcamy słupki zakrętkami.
Gotujemy w garnku wypełnionym woda powyżej połowy wysokości słoika i pasteryzujemy 40 minut.
Po ostudzeniu słoiki wstawiamy do lodówki.