Do góry

Przetwory Przepis na:

PAPRYKA MARYNOWANA

PAPRYKA MARYNOWANA

Autor:

Przepisów i artykułów: 124 Ocena: 4132

Dodano:

Odsłon: 15065

smak lata zamknięty z słoiku....:)

Składniki

  • Papryka czerwona, 1 kg
  • ziele angielskie, po 2 ziarenka do słoika
  • gorczyca, nieoełna łyżeczka do słoika
  • czarny pieprz w ziarnach, po 3 ziarenka do słoika
  • liście laurowe, po 1 do słoika
  • czosnek, po 1 ząbku do słoika
  • KOPER, i kwiat kopru do słoika
  • sól
  • olej
  • ocet 10-procentowy, 1 szklanka
  • cukier, niepełna szklanka
  • woda, 4 szklanki
  • chrzan, mały kawałeczek do każdego słoika
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
PAPRYKA MARYNOWANA

Przygotowanie

  1. Paprykę myjemy. Kroimy na połówki i oczyszczamy z nasion.

  2. kilogram papryki zasypujemy 1 łyżką soli i odstawiamy na 2-3 godzinki

  3. przygotowujemy zalewe. Do wody dodajemy ocet, cukier i 2 niepełne łyżeczki soli. Gotujemy wszystko.

  4. do słoika wkładamy 2 ziarenka ziela angielskiego, 3 ziarenka pieprzu, ząbek czosnku, kawałeczek korzenia chrzanu, niepełną łyżeczkę gorczycy i koper.

  5. wkładamy ciasno do słoików paprykę, zalewamy gorącą zalewą i wlewamy odrobinę oleju. Zakręcamy mocno słoiki i pasteryzujemy okolo 15 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń