Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie i zapraszam na paprykę marynowaną, na zimę. Przepis kilka lat temu, był już umieszczony na moim kanale ale pomyślałam, że warto jest go odświeżyć i przypomnieć. Widzowie którzy zdecydowali się przygotować taką paprykę, byli zadowoleni i sobie ją chwalili. Więc polecam ją nie tylko ja ale i moim mili widzowie
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 154
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2685
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 841
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1608
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14285
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 154
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2685
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 841
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1608
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14285
Składniki
Umytą paprykę przekrawam wzdłuż na pół , usuwam gniazda nasienne i kroję na mniejsze kawałki. Do każdego z wyparzonych słoików wkładam po 4 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu, listek laurowy i dużą szczyptę gorczycy. Jeżeli używam większych słoików to daję po jednym ziarenku więcej. Pokrojoną paprykę układam dość ściśle w słoikach, pozostawiając około 2 centymetrów wolnego miejsca od wieczka.
Teraz przygotuję zalewę, do garnka z wodą dodaję rozgnieciony czosnek (czosnek po zagotowaniu zalewy wyjmuję i wyrzucam), ocet, cukier, sól. Garnek stawiam na gazie i zagotowuję. Gorącą zalewam paprykę, tak żeby była przykryta. A na górę daję po jednej łyżce oleju. Brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko.
Tak przygotowane słoiki od razu pasteryzuję. Pasteryzację można przeprowadzić na mokro lub na sucho. Jeżeli pasteryzuję na mokro, to dno garnka wykładam ściereczką, wstawiam słoiki i drugą ściereczką oddzielam je od siebie, tak żeby się nie stykały i zalewam gorącą wodą, do 3/4 wysokości słoika. Garnek stawiam na gazie i od momentu gdy woda się zagotuje, zmniejszam płomień na najmniejszy i pasteryzuję około 10 minut. Następnie słoiki wyjmuję i ustawiam do góry dnem na ściereczce, a drugą ściereczką, ręcznikiem lub kocykiem nakrywam i pozostawiam do wystudzenia.
Papryka marynowana jest gotowa, przechowuję ją w chłodnym i ciemnym miejscu. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa