Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Papryka marynowana siostry Anastazji to bardzo prosty i klasyczny przepis na to, by zamknąć smak tego ulubionego warzywa w słoiku. Cechuje się prostotą wykonania – do zalewy wystarczą 4 składniki w odpowiednich proporcjach. Dzięki temu papryki pozostają chrupiące i jędrne, nie rozpadają się i przepysznie smakują. Włóż do słoików różnokolorowe warzywa, by nadać przetworom także pięknego wyglądu.
Zapiekanka obłędna w smaku!
Odsłon: 422
Przepis dnia
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 974
Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 44
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 123
Zapiekanka obłędna w smaku!
Odsłon: 422
Przepis dnia
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 974
Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 44
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 123
Składniki
Podana liczba składników odpowiada ok. 4 dużym, litrowym słoikom. Paprykę umyj i oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój je w łódeczki lub kostkę i włóż ciasno do słoików. Na wierzch każdego słoika umieść po 2 ziarenka ziela angielskiego, 3 ziarenka pieprzu i 1 liść laurowy.
Przygotuj zalewę. W garnku wymieszaj ze sobą ocet, wodę, sól i cukier. Podgrzewaj na dużym ogniu, ciągle mieszając do zagotowania. Kiedy sypkie składniki się rozpuszczą, zalej wrzącą zalewą papryki.
Słoiki zakręć szczelnie i włóż do garnka wyścielonego ściereczką. Zalej je do połowy wodą i pasteryzuj przez 8 minut. Możesz także pasteryzować paprykę marynowaną siostry Anastazji w piekarniku nastawionym na 110 st. Celsjusza przez 30 minut. Przetwory przechowuj w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu. Spożyj w ciągu kilku miesięcy.