Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatna papryka marynowana z miodem to świetna konserwa na okres jesienno-zimowy. Przekąska zasmakuje nawet tym, którzy nie przepadają za tym warzywem w postaci marynowanej. Taka papryka jest słodkawa, jędrna i pięknie się prezentuje zarówno w słoiku, jak i na talerzu. Idealnie sprawdzi się jako zakąska, dodatek do sałatki, dań obiadowych czy nawet na kanapkę. Sekretnym składnikiem jest w tym przypadku miód, który nada przetworom wspaniałego smaku.
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 68700
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 2091
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 68700
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 2091
Składniki
Paprykę dokładnie umyj pod bieżącą wodą i pokrój w średniej szerokości słupki. Przygotuj słoiki i do każdego z nich włóż paprykę, ziele angielskie, liść laurowy oraz gorczycę.
Następnie przygotuj zalewę. Do garnka wlej szklankę octu, cukier, sól, miód oraz wodę. Wszystko dokładnie wymieszaj i zagotuj. Słoiki z papryką zalej gotową zalewą. Do każdego słoika dodaj jedną łyżkę oleju. Szczelnie zakręć słoiki i wstaw do kotła z ciepłą wodą. Powinna ona sięgać do 3/4 wysokości słoików. Doprowadź wodę do zagotowania.
Wszystkie słoiki zapasteryzuj przez około 10 minut lub dłużej, w zależności od grubości papryki. Słoiki ostrożnie wyjmij z garnka i odwróć do góry dnem i pozostaw w tej pozycji do pełnego ostudzenia. Ostudzone i osuszone słoiki możesz wynieść do spiżarni lub piwnicy.