Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja wersja znanego przysmaku rybnego. W oryginale poza ścinkami rybnymi powstałymi przy krojeniu zamrożonych bloków rybnych, była pulpa pomidorowa, papryczka pima , warzywa i przyprawy. 1 GRUDNIA 1968 R. SZCZECIŃSKA PUSZKA OTRZYMAŁA PRESTIŻOWY ZNAK JAKOŚCI Q. Recepturę na oryginalny paprykarz szczeciński spisał w 1968 r. Bogusław Borysowicz, według której paprykarz szczeciński zawierał 40 % ryby. Borysowicz, założyciel i wieloletni pracownik Gryfa, dobrze pamięta narodziny paprykarza. "- Kiedyś nasi technolodzy ze statków – chłodni spróbowali w którymś z afrykańskich portów lokalnego przysmaku czop-czop – wspomina Borysowicz. - Była w tym ryba, ryż i bardzo ostra przyprawa - pima. " („Niedoszłe 50. urodziny rybackiego Gryfa”, Gazeta Wyborcza z 19.IV.2007 r.)
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 17661
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 384
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 933
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 7335
Domowy ocet jabłkowy jest bardzo przydatny w kuchni i bardzo zdrowy.
Odsłon: 8791
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 17661
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 384
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 933
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 7335
Domowy ocet jabłkowy jest bardzo przydatny w kuchni i bardzo zdrowy.
Odsłon: 8791
Składniki
Filery rybne pokroić w 3-4 cm kawałki, osolić, pieprzem i mąką. Krótko przesmażyć na oleju. Cebulę obrać , pokroić w drobną kostkę, usmażyć na patelni nie rumieniąc. Marchew, pietruszkę i selera pokroić w drobną kostkę i gotować kilka, kilkanaście minut w niewielkiej ilości lekko osolonej wody. Ryż ugotować na osolonej wodzie z warzyw, oczywiście dolać więcej wody. Do sporego rondla włożyć cebulę, przykryć rybą, oprószyć przyprawami, dodać pulpę pomidorową. Można podlewać wodą z gotowania warzyw i ryżu. Dusić pod przykryciem ok. 20 minut. Pod koniec dodać ugotowany ryż i warzywa. Gotowe przekładamy do słoików i wekujemy.