Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja wersja znanego przysmaku rybnego. W oryginale poza ścinkami rybnymi powstałymi przy krojeniu zamrożonych bloków rybnych, była pulpa pomidorowa, papryczka pima , warzywa i przyprawy. 1 GRUDNIA 1968 R. SZCZECIŃSKA PUSZKA OTRZYMAŁA PRESTIŻOWY ZNAK JAKOŚCI Q. Recepturę na oryginalny paprykarz szczeciński spisał w 1968 r. Bogusław Borysowicz, według której paprykarz szczeciński zawierał 40 % ryby. Borysowicz, założyciel i wieloletni pracownik Gryfa, dobrze pamięta narodziny paprykarza. "- Kiedyś nasi technolodzy ze statków – chłodni spróbowali w którymś z afrykańskich portów lokalnego przysmaku czop-czop – wspomina Borysowicz. - Była w tym ryba, ryż i bardzo ostra przyprawa - pima. " („Niedoszłe 50. urodziny rybackiego Gryfa”, Gazeta Wyborcza z 19.IV.2007 r.)
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 465
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 803
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 465
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 803
Składniki
Filery rybne pokroić w 3-4 cm kawałki, osolić, pieprzem i mąką. Krótko przesmażyć na oleju. Cebulę obrać , pokroić w drobną kostkę, usmażyć na patelni nie rumieniąc. Marchew, pietruszkę i selera pokroić w drobną kostkę i gotować kilka, kilkanaście minut w niewielkiej ilości lekko osolonej wody. Ryż ugotować na osolonej wodzie z warzyw, oczywiście dolać więcej wody. Do sporego rondla włożyć cebulę, przykryć rybą, oprószyć przyprawami, dodać pulpę pomidorową. Można podlewać wodą z gotowania warzyw i ryżu. Dusić pod przykryciem ok. 20 minut. Pod koniec dodać ugotowany ryż i warzywa. Gotowe przekładamy do słoików i wekujemy.