Do góry

Przetwory Przepis na:

passata italiana - pomidorowy gotowiec na zimę

passata italiana - pomidorowy gotowiec na zimę

Autor:

Przepisów i artykułów: 254 Ocena: 2363

Dodano:

Odsłon: 3005

pomidorowy gotowiec do dań włoskich, niby przecier, a jednak coś więcej :) przepis na 5 butelek/słoików o pojemności 750 ml

Składniki

  • pomidory - 5 kg (gruntowe w sezonie)
  • sól himalajska - 1 płaska łyżka
  • włoski dodatek (przyprawy):
  • pomidory suszone - 5 szt (całych, czyli 10 połówek)
  • oregano - 2 płaskie łyżeczki
  • bazylia - 1 łyżeczka
  • kurkuma - 1/2 łyżeczki
  • tymianek - 1/2 łyżeczki
  • pieprz czarny - 1 szczypta
  • pieprze cayenne - 1 szczypta
  • suszona nać selera - 1/2 łyżeczki (opcjonalnie)
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
passata italiana - pomidorowy gotowiec na zimę

Przygotowanie

  1. Passata:
    Pomidory, myję, sparzam wrzucając do wrzątku na min 1 minutę i przecieram przez sito.

    lub robię włoski gotowiec z ostatniej partii pomidorów, gdy robię poważne zapasy "przecier pomidorowy w godzinę" - https://smaker.pl/przepis-przecier-pomidorowy-w-godzine,125921,domowapiwniczka.html

  2. Italiana:
    Suszone pomidory blenduję (lub mielę w młynku do kawy, zależy ile wilgoci w nich zostało).
    Pozostałe zioła włoskiego dodatku używam tylko w wersji suszonej.
    Mieszam wszystkie z suszonymi pomidorami i rozcieram w moździerzu.

  3. Wekowanie:
    Dodaję włoski dodatek do przecieru i zagotowuję. Nabiera ciemniejszej barwy.
    Do czystych, suchych i gorących butelek nalewam gorącą zawartość, zakręcam czystą, suchą, gorącą nakrętką.
    Odstawiam butelki/słoiki do góry dnem i zapominam ...:) tzn. zostawiam na noc do wystygnięcia. Podpisuję, żeby było wiadomo co jest w środku i przechowuję w ciemnym chłodnym miejscu.

    Wykorzystuję do makaronów, zapiekanek, mięs a nawet zupy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń