Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Przetwory
  • Pasta bulionowa z grzybami DIY
  • Przetwory
  • Przepis na

Pasta bulionowa z grzybami DIY

20.01.2023 Odsłon: 336
5.0 (2 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
hajduczek-naturalnie
hajduczek-naturalnie

Domowa pasta bulionowa z grzybami powstała na początku stycznia jako wariant niezwykle popularnej bulionetki, o której pisałam wcześniej. Z tamtego przepisu korzystają chętnie wszyscy w rodzinie, bo to naprawdę bardzo ułatwia gotowanie. A w tym roku, po kilku udanych jesiennych grzybobraniach, zrealizowałam pomysł, który już od dawna chodził mi po głowie. Grzybowa bulionetka – oooo, to na pewno będzie wspaniałe! No i jest. Gotowa pasta bulionowa z grzybami po prostu wymiata! Więc warto zakasać rękawy i zrobić ją samodzielnie, bo to nie jest trudne. I niekoniecznie trzeba ją robić jesienią, gdyż można tu użyć suszonych grzybów, a nie świeżych, prosto z lasu. Mnie się ten pomysł przypomniał podczas czyszczenia kolejnego koszyka grzybów, ale do realizacji i tak doszło dopiero w zimie. Uwaga, wszystkie surowe warzywa ważyłam po oczyszczeniu i obraniu. Obierek nie wyrzucaj, bo możesz z nich ugotować dodatkowo esencjonalny bulion z obierek, warto!

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (1)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

AZgotuj
AZgotuj
Dania główne

Risotto ze szparagami i kawałkami łososia

Dania główne Risotto ze szparagami i kawałkami łososia

Risotto ze szparagami i łososiem

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Bez glutenu
  • Wegetariańskie
  • Buliony
  • Ryż
  • Warzywa
  • Szparagi
  • Nabiał
  • Ser
  • Ryby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Szafran

Odsłon: 379

do 15 min 15 min
7
AnetaJR
AnetaJR
Desery

Ciasto pijak z delicjami

Desery Ciasto pijak z delicjami

Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Grill
  • Tłusty czwartek
  • Polska
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 11812

do 60 min 60 min
20
ErJot
ErJot
Dodatki

Wiosenny sos kanapkowy

Dodatki Wiosenny sos kanapkowy

Łagodny sos jogurtowo-majonezowy z wiosennymi dodatkami: rzodkiewką, szczypio...

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Grill
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Przyprawy

Odsłon: 207

do 15 min 15 min
5
AnetaJR
AnetaJR
Desery

Cytrynowe serduszka

Desery Cytrynowe serduszka

Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Grill
  • Halloween
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Nabiał
  • Podroby

Odsłon: 457

do 60 min 60 min
5
ErJot
ErJot
Dania główne

Mielone z żurawiną i śliwkami w sosie chrzanowym

Dania główne Mielone z żurawiną i śliwkami w sosie chrzanowym

Tradycyjne mielone z dodatkiem suszonych śliwek i żurawiny w sosie chrzanowym...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Wołowina
  • Przyprawy
  • Bułki

Odsłon: 120

do 60 min 60 min
4
AnetaJR
AnetaJR
Zupy

Zupa grzybowa (z grzybów mrożonych)

Zupy Zupa grzybowa (z grzybów mrożonych)

Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Grzyby
  • Przyprawy

Odsłon: 684

do 60 min 60 min
4
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

AZgotuj
AZgotuj
Dania główne

Risotto ze szparagami i kawałkami łososia

Dania główne Risotto ze szparagami i kawałkami łososia

Risotto ze szparagami i łososiem

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Bez glutenu
  • Wegetariańskie
  • Buliony
  • Ryż
  • Warzywa
  • Szparagi
  • Nabiał
  • Ser
  • Ryby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Szafran

Odsłon: 379

do 15 min 15 min
7
AnetaJR
AnetaJR
Desery

Ciasto pijak z delicjami

Desery Ciasto pijak z delicjami

Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Grill
  • Tłusty czwartek
  • Polska
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 11812

do 60 min 60 min
20
ErJot
ErJot
Dodatki

Wiosenny sos kanapkowy

Dodatki Wiosenny sos kanapkowy

Łagodny sos jogurtowo-majonezowy z wiosennymi dodatkami: rzodkiewką, szczypio...

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Grill
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Przyprawy

Odsłon: 207

do 15 min 15 min
5
AnetaJR
AnetaJR
Desery

Cytrynowe serduszka

Desery Cytrynowe serduszka

Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Grill
  • Halloween
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Nabiał
  • Podroby

Odsłon: 457

do 60 min 60 min
5
ErJot
ErJot
Dania główne

Mielone z żurawiną i śliwkami w sosie chrzanowym

Dania główne Mielone z żurawiną i śliwkami w sosie chrzanowym

Tradycyjne mielone z dodatkiem suszonych śliwek i żurawiny w sosie chrzanowym...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Wołowina
  • Przyprawy
  • Bułki

Odsłon: 120

do 60 min 60 min
4
AnetaJR
AnetaJR
Zupy

Zupa grzybowa (z grzybów mrożonych)

Zupy Zupa grzybowa (z grzybów mrożonych)

Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Grzyby
  • Przyprawy

Odsłon: 684

do 60 min 60 min
4
Smaker
REKLAMA
Smaker
Przetwory
Smaker
Pasta bulionowa z grzybami DIY
Autor:
hajduczek-naturalnie
> 60 min
> 6 osób

Składniki

Warzywa podstawowe
  • 700 g marchwi
  • 250 g korzenia pietruszki
  • kawałek selera korzeniowego o wadze 250 g
  • 150 g jasnej części pora
Przyprawy, zioła i grzyby
  • czubata łyżeczka ziaren ziela angielskiego
  • 5-6 listków laurowych (zależnie od wielkości), można użyć kilka świeżych liści, jeśli się takie ma
  • gałązka świeżego rozmarynu (same listki) lub płaska łyżeczka suszonego ziela
  • 2-3 gałązki świeżego lubczyku (zimą 3 łyżeczki suszonego ziela)
  • gałązka świeżego tymianku – same listki (lub łyżeczka suszonego ziela)
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy (suszonej i sproszkowanej)
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 4 duże garście suszonych grzybów leśnych, mogą być połamane kapelusze i/lub trzonki, można użyć nawet więcej!
Warzywa dodawane do zmiksowanych przypraw
  • 2 cebule lub szalotki obrane z łusek
  • 4 obrane ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego (ostatecznie można pominąć)
  • 5-centymetrowy kawałek grubszego korzenia imbiru, obrany i pokrojony w plastry
Ponadto
  • 250 g soli kamiennej nieoczyszczonej – używam soli kłodawskiej lub soli himalajskiej
  • 3-4 łyżki oleju o neutralnym smaku – użyłam oleju z pestek winogron
Pozostałe składniki, wzbogacające smak i aromat
  • słoik (lub puszka gotowca) około 330-350 ml krojonych pomidorów bez skórki albo zamiennie 100-120 g koncentratu pomidorowego
  • 150 – 200 ml białego wina
Na koniec - weganie pomijają ten składnik
  • 2-3 łyżki tartego parmezanu lub innego podobnego sera – ja szczególnie polubiłam grana padano
Sposób przygotowania:
1

Wszystkie świeże i suszone przyprawy oraz suche grzyby umieść w naczyniu do rozdrabniania. Może to być duży młynek, Speedcook, Thermomix, dobry blender, malakser itp. Postaraj się zmielić je jak najdrobniej.

2

Dodaj obrany czosnek, cebulę lub szalotkę, imbir i seler naciowy, a następnie zblenduj ponownie.

3

Teraz dodaj sól i olej, wymieszaj ręcznie lub przy pomocy użytego wcześniej urządzenia. W wyniku miksowania powstanie gęsta pasta.

4

Wszystkie podstawowe warzywa (już obrane, bo ważymy je po obraniu) rozdrobnij – pokrój w drobną kostkę, zetrzyj na dużych oczkach tarki albo przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa. Ja użyłam do rozdrabniania jarzyn mojego Speedcooka.

5

Do dużego garnka wrzuć wszystkie składniki oprócz sera. Czyli – aby powstała pyszna pasta bulionowa z grzybami – w garnku powinny się znaleźć rozdrobnione warzywa, zmiksowana pasta z ziół i grzybów, pomidory bez skórki (lub koncentrat pomidorowy) oraz białe wino. Przykryj i zostaw na 1-2 godziny, aby warzywa puściły nieco soku.

6

Po tym czasie zawartość garnka doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz płomień i gotuj przez około 30 minut, do momentu znacznego zredukowania płynów. Moja masa od samego początku była dość gęsta i mało soczysta, więc doprowadziłam ją do zagotowania pod pokrywką i dopiero potem odkryłam.

7

Po 30 minutach, gdy masa nieco zgęstnieje, dodaj tarty ser typu parmezan. Wymieszaj dokładnie i duś składniki jeszcze przez 20 minut, często mieszając. Pastę warto na koniec zmiksować na gładko (no, prawie).

8

Gotową pastę bulionową z grzybami przełóż do słoików lub innych pojemników. Można przechowywać przez dość długi czas w lodówce – z powodu dużego dodatku soli nie pleśnieje i nie psuje się szybko, ale jednak nie wytrzyma całej zimy. Można część umieścić w zamrażalniku, co – ze względu na sporą porcję, jaka wychodzi z podanej ilości składników – jest dobrym rozwiązaniem. Pasta nie zamarza na kość za sprawą zastosowania sporej ilości soli – łatwo więc wydobyć z pojemnika odpowiednią porcję pasty do użycia na jeden raz. Jeśli brak miejsca w zamrażarce, co mnie bardzo często się zdarza – można zapasteryzować gotową pastę w niedużych słoikach.

9

A jak używać pasty bulionowej z grzybami? Wystarczy dodać kopiastą łyżkę koncentratu do litra wrzącej wody (ulubioną proporcję musisz wypróbować osobiście), żeby uzyskać pyszny, esencjonalny bulion z lekko grzybowym posmakiem. Można też rozpuścić łyżeczkę masy w kubku wrzątku i tym sposobem zrobić grzybowy “gorący kubek” –aromatyczny, rozgrzewający i pyszny rosołek.

10

Ja po spróbowaniu doszłam do wniosku, że ten „rosołek” jest dość pikantny i smaczny, ale wciąż jeszcze za mało grzybowy. Więc następnym razem dodam pewnie więcej suszonych grzybów. Taki „gorący kubek” można spożywać o dowolnej porze dnia, a zwłaszcza wtedy, gdy zmarzliśmy, gdy jest nam zimno. Idealny, szybki ogrzewacz po powrocie z zimowego spaceru! Pasta bulionowa z grzybami doskonale nadaje się także do przygotowania szybkich zup warzywnych i esencjonalnych sosów (wówczas używa się jej zamiast soli). Smacznego!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki