Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Przetwory
  • Pasta bulionowa z grzybami DIY
  • Przetwory
  • Przepis na

Pasta bulionowa z grzybami DIY

20.01.2023 Odsłon: 341
5.0 (2 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
hajduczek-naturalnie
hajduczek-naturalnie

Domowa pasta bulionowa z grzybami powstała na początku stycznia jako wariant niezwykle popularnej bulionetki, o której pisałam wcześniej. Z tamtego przepisu korzystają chętnie wszyscy w rodzinie, bo to naprawdę bardzo ułatwia gotowanie. A w tym roku, po kilku udanych jesiennych grzybobraniach, zrealizowałam pomysł, który już od dawna chodził mi po głowie. Grzybowa bulionetka – oooo, to na pewno będzie wspaniałe! No i jest. Gotowa pasta bulionowa z grzybami po prostu wymiata! Więc warto zakasać rękawy i zrobić ją samodzielnie, bo to nie jest trudne. I niekoniecznie trzeba ją robić jesienią, gdyż można tu użyć suszonych grzybów, a nie świeżych, prosto z lasu. Mnie się ten pomysł przypomniał podczas czyszczenia kolejnego koszyka grzybów, ale do realizacji i tak doszło dopiero w zimie. Uwaga, wszystkie surowe warzywa ważyłam po oczyszczeniu i obraniu. Obierek nie wyrzucaj, bo możesz z nich ugotować dodatkowo esencjonalny bulion z obierek, warto!

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!
Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Zupy

Kolagenowy barszcz ukraiński

Zupy Kolagenowy barszcz ukraiński

Polecam. Smaczna, pożywna zupa.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Polska
  • Włoska
  • Ukraińska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Kapusta
  • Fasolka
  • Buraki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1718

do 60 min 60 min
16
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Zdrowa zapiekanka z kaszy gryczanej, ziemniaków i sera

Dania główne Zdrowa zapiekanka z kaszy gryczanej, ziemniaków i sera

Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Bez cukru
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Kasze i ryż
  • Gryczana
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 13156

do 30 min 30 min
27
catha
catha
Sałatki

Surówka z pora

Sałatki Surówka z pora

Ostra surówka z pora, kwaśnego jabłka i szczypiorku. Zdrowa, dla lubiących zd...

  • Wielkanoc
  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Surówki

Odsłon: 45124

do 30 min 30 min
45
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Mielone indycze z jagłą i śliwką

Dania główne Mielone indycze z jagłą i śliwką

W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dietetyczne
  • Jaglana
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Imbir
  • Kolendra
  • Majeranek
  • Oregano
  • Tymianek
  • Płatki
  • Kotlety
  • Ciasta
  • Bułki
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2518

do 30 min 30 min
13
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Drożdżowe ze śliwkami

Ciasta Drożdżowe ze śliwkami

Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3674

do 60 min 60 min
31
kulinarnabc.pl
kulinarnabc.pl
Desery

Ciasto z kremem serowym i jagodami.

Desery Ciasto z kremem serowym i jagodami.

Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Walentynki
  • Komunia
  • Polska
  • Owoce
  • Jagody
  • Ciasta
  • Kremy

Odsłon: 4605

do 60 min 60 min
6
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Zupy

Kolagenowy barszcz ukraiński

Zupy Kolagenowy barszcz ukraiński

Polecam. Smaczna, pożywna zupa.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Polska
  • Włoska
  • Ukraińska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Kapusta
  • Fasolka
  • Buraki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1718

do 60 min 60 min
16
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Zdrowa zapiekanka z kaszy gryczanej, ziemniaków i sera

Dania główne Zdrowa zapiekanka z kaszy gryczanej, ziemniaków i sera

Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Bez cukru
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Kasze i ryż
  • Gryczana
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 13156

do 30 min 30 min
27
catha
catha
Sałatki

Surówka z pora

Sałatki Surówka z pora

Ostra surówka z pora, kwaśnego jabłka i szczypiorku. Zdrowa, dla lubiących zd...

  • Wielkanoc
  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Surówki

Odsłon: 45124

do 30 min 30 min
45
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Mielone indycze z jagłą i śliwką

Dania główne Mielone indycze z jagłą i śliwką

W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dietetyczne
  • Jaglana
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Imbir
  • Kolendra
  • Majeranek
  • Oregano
  • Tymianek
  • Płatki
  • Kotlety
  • Ciasta
  • Bułki
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2518

do 30 min 30 min
13
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Drożdżowe ze śliwkami

Ciasta Drożdżowe ze śliwkami

Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3674

do 60 min 60 min
31
kulinarnabc.pl
kulinarnabc.pl
Desery

Ciasto z kremem serowym i jagodami.

Desery Ciasto z kremem serowym i jagodami.

Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Walentynki
  • Komunia
  • Polska
  • Owoce
  • Jagody
  • Ciasta
  • Kremy

Odsłon: 4605

do 60 min 60 min
6
Smaker
REKLAMA
Smaker
Przetwory
Smaker
Pasta bulionowa z grzybami DIY
Autor:
hajduczek-naturalnie
> 60 min
> 6 osób

Składniki

Warzywa podstawowe
  • 700 g marchwi
  • 250 g korzenia pietruszki
  • kawałek selera korzeniowego o wadze 250 g
  • 150 g jasnej części pora
Przyprawy, zioła i grzyby
  • czubata łyżeczka ziaren ziela angielskiego
  • 5-6 listków laurowych (zależnie od wielkości), można użyć kilka świeżych liści, jeśli się takie ma
  • gałązka świeżego rozmarynu (same listki) lub płaska łyżeczka suszonego ziela
  • 2-3 gałązki świeżego lubczyku (zimą 3 łyżeczki suszonego ziela)
  • gałązka świeżego tymianku – same listki (lub łyżeczka suszonego ziela)
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy (suszonej i sproszkowanej)
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 4 duże garście suszonych grzybów leśnych, mogą być połamane kapelusze i/lub trzonki, można użyć nawet więcej!
Warzywa dodawane do zmiksowanych przypraw
  • 2 cebule lub szalotki obrane z łusek
  • 4 obrane ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego (ostatecznie można pominąć)
  • 5-centymetrowy kawałek grubszego korzenia imbiru, obrany i pokrojony w plastry
Ponadto
  • 250 g soli kamiennej nieoczyszczonej – używam soli kłodawskiej lub soli himalajskiej
  • 3-4 łyżki oleju o neutralnym smaku – użyłam oleju z pestek winogron
Pozostałe składniki, wzbogacające smak i aromat
  • słoik (lub puszka gotowca) około 330-350 ml krojonych pomidorów bez skórki albo zamiennie 100-120 g koncentratu pomidorowego
  • 150 – 200 ml białego wina
Na koniec - weganie pomijają ten składnik
  • 2-3 łyżki tartego parmezanu lub innego podobnego sera – ja szczególnie polubiłam grana padano
Sposób przygotowania:
1

Wszystkie świeże i suszone przyprawy oraz suche grzyby umieść w naczyniu do rozdrabniania. Może to być duży młynek, Speedcook, Thermomix, dobry blender, malakser itp. Postaraj się zmielić je jak najdrobniej.

2

Dodaj obrany czosnek, cebulę lub szalotkę, imbir i seler naciowy, a następnie zblenduj ponownie.

3

Teraz dodaj sól i olej, wymieszaj ręcznie lub przy pomocy użytego wcześniej urządzenia. W wyniku miksowania powstanie gęsta pasta.

4

Wszystkie podstawowe warzywa (już obrane, bo ważymy je po obraniu) rozdrobnij – pokrój w drobną kostkę, zetrzyj na dużych oczkach tarki albo przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa. Ja użyłam do rozdrabniania jarzyn mojego Speedcooka.

5

Do dużego garnka wrzuć wszystkie składniki oprócz sera. Czyli – aby powstała pyszna pasta bulionowa z grzybami – w garnku powinny się znaleźć rozdrobnione warzywa, zmiksowana pasta z ziół i grzybów, pomidory bez skórki (lub koncentrat pomidorowy) oraz białe wino. Przykryj i zostaw na 1-2 godziny, aby warzywa puściły nieco soku.

6

Po tym czasie zawartość garnka doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz płomień i gotuj przez około 30 minut, do momentu znacznego zredukowania płynów. Moja masa od samego początku była dość gęsta i mało soczysta, więc doprowadziłam ją do zagotowania pod pokrywką i dopiero potem odkryłam.

7

Po 30 minutach, gdy masa nieco zgęstnieje, dodaj tarty ser typu parmezan. Wymieszaj dokładnie i duś składniki jeszcze przez 20 minut, często mieszając. Pastę warto na koniec zmiksować na gładko (no, prawie).

8

Gotową pastę bulionową z grzybami przełóż do słoików lub innych pojemników. Można przechowywać przez dość długi czas w lodówce – z powodu dużego dodatku soli nie pleśnieje i nie psuje się szybko, ale jednak nie wytrzyma całej zimy. Można część umieścić w zamrażalniku, co – ze względu na sporą porcję, jaka wychodzi z podanej ilości składników – jest dobrym rozwiązaniem. Pasta nie zamarza na kość za sprawą zastosowania sporej ilości soli – łatwo więc wydobyć z pojemnika odpowiednią porcję pasty do użycia na jeden raz. Jeśli brak miejsca w zamrażarce, co mnie bardzo często się zdarza – można zapasteryzować gotową pastę w niedużych słoikach.

9

A jak używać pasty bulionowej z grzybami? Wystarczy dodać kopiastą łyżkę koncentratu do litra wrzącej wody (ulubioną proporcję musisz wypróbować osobiście), żeby uzyskać pyszny, esencjonalny bulion z lekko grzybowym posmakiem. Można też rozpuścić łyżeczkę masy w kubku wrzątku i tym sposobem zrobić grzybowy “gorący kubek” –aromatyczny, rozgrzewający i pyszny rosołek.

10

Ja po spróbowaniu doszłam do wniosku, że ten „rosołek” jest dość pikantny i smaczny, ale wciąż jeszcze za mało grzybowy. Więc następnym razem dodam pewnie więcej suszonych grzybów. Taki „gorący kubek” można spożywać o dowolnej porze dnia, a zwłaszcza wtedy, gdy zmarzliśmy, gdy jest nam zimno. Idealny, szybki ogrzewacz po powrocie z zimowego spaceru! Pasta bulionowa z grzybami doskonale nadaje się także do przygotowania szybkich zup warzywnych i esencjonalnych sosów (wówczas używa się jej zamiast soli). Smacznego!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki