Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasta paprykowa jest doskonałym dodatkiem do kanapek, sosów, zup i dań mięsnych. Trochę pracochłonna ale pyszny smak wynagrodzi trud przygotowania.
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 5423
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34512
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2155
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113826
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 5423
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34512
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2155
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113826
Składniki
Papryki myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne wraz z nasionami. Ząbki czosnku obieramy. Na blaszce układamy paprykę skórką do góry i ząbki czosnku. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210-220 stopni C, pieczemy do czasu aż skórka ściemnieje, wyjmujemy z piekarnika, nakrywamy folią i odstawiamy na 30 min. Następnie z papryki zdejmujemy skórkę. Do garnka wlewamy olej, przekładamy paprykę i czosnek, wlewamy ocet winny i drobno posiekaną papryczkę chili /ja dodaję dwie szt. ale jeśli ktoś woli łagodniejsze smaki może dodać jedną/. Wszystko miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy i podgrzewamy często mieszając do czasu aż woda odparuje i sos mocno zgęstnieje. Gotową pastę przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 20 min.